ГоловнаПолітика

Рада звільнила Павліченків, Запорожця і ще 20 осіб (список)

Біля парламенту зібралися футбольні фанати

Рада звільнила Павліченків, Запорожця і ще 20 осіб (список)
Фото: wbc.kiev.ua

Верховна Рада проголосувала за звільнення "політв'язнів", зокрема, Дмитра і Сергія Павліченків.

Спікер Олександр Турчинов, ставлячи відповідну постанову на голосування, повідомив, що біля парламенту зібралися футбольні фанати і "ситуація доволі напружена". Кореспондент LB.ua бачив там і Дмитра Корчинського.

За проект постанови №4202 проголосували 316 народних депутатів.

"Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю українського народу, ухвалює негайно звільнити політв'язнів", - йдеться в постанові, оприлюдненій на сайті ВР.

Зокрема, на свободу повинні вийти Віталій Запорожець (засуджений на 14 років за вбивство дільничного міліціонера); "васильківські терористи" Володимир Шпара, Сергій Бевз, Ігор Мосійчук, Андрій Білецький, звинувачений у вбивстві міліціонерів у Херсоні Андрій Наливайко, а також Ігор Михайленко; Віталій Княжий; Віталій Применко; Антон Бойко; Антон Шамов; Дмитро Світанько; Олександр Радолов; Владислав Попович; Рустам Уразгельдієв; Сергій Ярмоленко; Андрій Бондаренко; Анатолій Попович; Ігор Ганненко; Віктор Смалій; Олег Однороженко. МВС і Генпрокуратурі доручено "у зв'язку з відсутністю в діях" цих осіб складу злочину (правопорушення) невідкладно забезпечити припинення кримінальних та адміністративних справ проти них.

Постанова набуває чинності з моменту її винесення.

Нагадаємо, 2 жовтня 2012 року Голосіївський районний суд столиці підтримав версію держобвинувачення про те, що вбивство судді Шевченківського суду Зубкова було скоєно з помсти, оскільки раніше Зубков задовольнив позов нідерландської девелоперської компанії Gooioord BV про знесення будівлі, в якій мешкала родина Павліченків. У підсумку Дмитра Павліченка засудили до довічного ув'язнення, а його сина - до 13 років позбавлення волі.

Апеляційний суд Києва залишив цей вирок чинним, і в серпні сім'я Павліченків подала касацію до Вищого спецсуду.

Після вироку по Україні прокотилася акція "Свободу Павліченкам". Організатори маршів і мітингів на підтримку батька і сина впевнені, що слідство було необ'єктивним, а більшість доказів сфальсифіковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram