ГоловнаПолітика

Чехія готує санкції проти Януковича

Візит українського президента на саміт Східного партнерства, ймовірно, скасують

Чехія готує санкції проти Януковича

Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що санкції, які передбачає ухвалена чеським урядом резолюція, беззаперечно, поширюються і на президента України Віктора Януковича.

Про це він заявив на брифінгу, який відбувся після засідання чеського Камбіну в середу, 19 лютого.

Міністр закордонних справ Любомир Заоралек, в свою чергу, зазначив, що відповідальність за те, що Україна опинилася на порозі громадянської війни, лежить на українській владі

, інформує "Дзеркало тижня".

Деякі чеські коментатори припускають, що запрошення Януковича до Праги на квітневий саміт Східного партнерства відкличуть. Упевненості їм додає те, що посол України Борис Зайчук отримав у середу попередження від начальника міжнародного відділу секретаріату чеського президента Гінко Кмонічки: якщо кризу в Україні не ліквідують мирним шляхом, візит Януковича можна вважати скасованим. Те саме вислухав український дипломат і в міністерстві закордонних справ.

Президент Мілош Земан, в свою чергу, висловив сумнів щодо можливої зустрічі з першою особою країни, на вулицях якої ллється кров мирних жителів. "Вважаю за краще , - сказав Земан , - щоб українські громадяни кидали бюлетені в урни, а самі в них не потрапляли".

У середу ввечері, коли стало відомо, що київська влада трактує Євромайдан як терористичну акцію і планує вжити заходів за допомогою регулярної армії, глава чеської дипломатії Любомир Заоралек в інтерв'ю чеському телебаченню зазначив: "Така влада перестає бути нашим партнером".

Нагадаємо, вчора США ввели візові санкції щодо близько 20 українських чиновників, винних у застосуванні насильства. Про намір ввести санкції говорять і в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram