ГоловнаПолітика

Баррозу: ЄС вживе заходів проти відповідальних за насильство

Це шокувало і було жахливо, зазначив голова Єврокомісії

Баррозу: ЄС вживе заходів проти відповідальних за насильство
Фото: Макс Левин

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу очікує, що країни ЄС терміново узгодять цілеспрямовані заходи проти осіб, відповідальних за насильство і надмірне застосування сили в Україні.

Про це йдеться в його заяві з приводу України.

"Це шокувало, і було страшно спостерігати за подіями, що відбулися за останні 24 години в Україні. Не існує обставин, які можуть узаконити або виправдати такі сцени. Ми висловлюємо найглибші співчуття жертвам і їхнім сім'ям. Ми найрішучіше засуджуємо застосування насильства як способу вирішення політичної й інституційної кризи. На політичному керівництві країни лежить відповідальність за те, щоб забезпечити необхідний захист основних прав і свобод. Ми закликаємо всі сторони негайно покласти край насильству і включитися в конструктивний діалог у відповідь на демократичні прагнення українського народу", - зазначив Баррозу.

"ЄС пропонує свою щиру допомогу для політичного діалогу між сторонами і деескалації ситуації. Ми, як і раніше, вважаємо, що конституційна реформа, формування нового інклюзивного уряду і створення умов для проведення демократичних виборів становлять єдиний вихід із цієї глибокої та затяжної політичної кризи. Ми чітко дали зрозуміти, що готові підтримати Україну на шляху реформ, у напрямку демократії, стабільності і процвітання. Ми чітко дали зрозуміти, що наша пропозиція про політичну асоціацію й економічну інтеграцію залишається на столі і не є кінцевою метою нашої співпраці", - нагадав він.

"Проте, ми також чітко дали зрозуміти, що Євросоюз реагуватиме на будь-яке погіршення ситуації. Таким чином, ми очікуємо, що цілеспрямовані заходи проти осіб, відповідальних за насильство і надмірне застосування сили, наші держави-члени узгодять терміново", - підсумував голова Єврокомісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram