ГоловнаПолітика

Голова Верховного Суду просить підтримати законопроект, що посилює захист суддів

Ярослава Романюка турбує зростання неповаги до суддів

Голова Верховного Суду просить підтримати законопроект, що посилює захист суддів
Ярослав Романюк

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк просить спікера Верховної Ради Володимира Рибака забезпечити ухвалення парламентом закону про посилення заходів безпеки суддів і членів їхніх сімей.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховного Суду.

"Зазначена законодавча ініціатива варта підтримки, адже актуальність законодавчого посилення окремих гарантій незалежності суддів назріла. Ми очікуємо розгляду законопроекту №4135 і ухвалення пропонованого закону найближчим часом", - йдеться у відкритому листі Романюка до Рибака.

На його думку, законодавчий захист безпеки суддів і членів їхніх сімей стане дієвим механізмом реалізації державою гарантій незалежності суддів.

Романюк висловив стурбованість тим, що останнім часом тиск на суддів здійснюється у формі організації та проведення гучних масових заходів: пікетів, зборів, мітингів, походів, демонстрацій, які проводять безпосередньо біля будівель судів або і в приміщеннях судів і які часто дестабілізують роботу судів.

Окрім того, голову Верховного Суду турбує зростання неповаги до суддів з боку громадськості, одностороння оцінка рішень, негативні висловлювання політиків, на які судді не можуть відповідати через свій правовий статус.

Романюк додав, що захист судді від тиску або незаконного впливу у будь-яких формах має гарантуватися насамперед на законодавчому рівні, а механізми захисту мають бути ефективними з погляду їх практичної реалізації.

Нагадаємо, посилення гарантій безпеки суддів і членів їхніх сімей передбачалося однією з норм скандальних законів авторства Вадима Колесніченка та Володимира Олійника від 16 січня. 28 січня ці закони скасували.

Однак 12 лютого, післяубивства судді в Полтавській області президент Віктор Янукович доручив уряду забезпечити супровід у Верховній Раді законопроекту про посилення безпеки суддів.

Уже 13 лютого депутати від фракції Партії регіонів Володимир Пилипенко і Валерій Писаренко зареєстрували законопроект №4135, який фактично дублює скасовані норми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram