ГоловнаПолітика

Рибак запропонував повернутися до створення спецкомісії щодо нової Конституції

У Партії регіонів вирішили затягувати конституційну реформу якнайдовше

Рибак запропонував повернутися до створення спецкомісії щодо нової Конституції
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Володимир Рибак пропонує створити наступного вівторка спеціальну комісію з напрацювання узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції.

В інтерв'ю телеканалу "Рада" та газеті "Голос України" у п'ятницю, 14 лютого, Володимир Рибак висловив думку, що до складу цієї комісії мають увійти представники всіх політичних фракцій і, в разі необхідності, фахівці з конституційного права. "Більшість Верховної Ради України готова розглядати всі пропозиції згідно з 13-им розділом Конституції, де визначено порядок внесення змін в Основний закон", - підкреслив він.

За його словами, ця комісія повинна працювати над запропонованими проектами змін до Основного закону та погодити варіант, який згодом буде винесено на розгляд парламенту.

На думку Рибака, узгоджений законопроект про внесення змін до Основного закону може бути направлено до Венеціанської комісії, після отримання відповідних висновків проголосовано в першому читанні й направлено до Конституційного Суду України.

Нагадаємо, створити ТСК щодо зміни Конституції планували ще наприкінці січня, проте опозиція виступила проти затягування цього процесу. Замість цього вона запропонувала негайно повернути дію Конституції редакції 2004 року, а потім вже готувати текст нової Конституції.

Варто зазначити, що експертиза законопроекту у Венеціанській комісії потребує, як правило, щонайменше шість місяців. Тобто шлях, який пропонує Рибак, передбачає початок дії зміненої Конституції не раніше ніж наступного року, враховуючи, що її мають ухвалювати на двох сесіях парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram