ГоловнаПолітика

У Раді зареєстровано законопроект, що посилює захист суддів

Законопроект зміцнить судову систему як інструмент в руках влади у боротьбі з суспільством

На сайті Верховної Ради 13 лютого зареєстровано новий законопроект №4135, який суттєво посилює захист суддів.

Автори законопроекту - депутати від фракції Партії регіонів Володимир Пилипенко і Валерій Писаренко.

На сайті Верховної Ради тексту законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення окремих гарантій незалежності суддів" досі немає.

До рук LB.ua потрапив текст законопроекту.

Із документа випливає, що передбачено частину тих норм, які скасували у скандальних законах 16 січня.

Юрист Валентина Теличенко називає найбільш негативним фактом законопроекту №4135 криміналізацію збору негативної інформації про суддів та членів їхніх сімей.

"Формулювання ст. 376 ККУ в новій редакції є таким, що побачити ознаки складу злочину можна фактично в поширенні будь-якої негативної інформації про суддю, його близьких родичів і членів сім'ї. Зазначене формулювання не є винятком для членів сім'ї залежно від того, чи є вони політичними або громадськими діячами. Якщо народний депутат чи депутат місцевої ради виявиться членом сім'ї судді, то як член сім'ї судді він абсолютно не піддається критиці" , - розповіла Теличенко в коментарі LB.ua.

За словами юриста, запропонована зміна до законодавства означає, що держава намагається позбавити суспільство права оцінювати спосіб життя судді з погляду моралі, а матеріальний рівень життя - зважаючи на його офіційний заробіток.

"Законопроект збільшує захищеність суддів від критики з боку суспільства, але не сприяє зростанню незалежності суддів від влади", - додає Теличенко.

Окрім того, за її словами, законопроект дає суттєві гарантії працівникам суду, які є звичайними держслужбовцями. Юрист упевнена, що такий своєрідний захист працівників суду і суддів сприятиме лише сприятиме підкупу суддів і збільшенню корупції.

"Дуже дивує також пропозиція ввести нічим не обмежене право суддів притягати до адміністративної відповідальності за неповагу до суду", - каже Валентина Теличенко і додає, що неповагу суддя зможе трактувати довільно.

"Цей законопроект - суттєвий крок у зміцненні судової системи як інструменту в руках влади в її боротьбі із суспільством, а також сигнал суддям про те, що вони мають служити можновладцям і за це їх захистять від суспільства", - вважає юрист.

Посилення гарантій безпеки суддів і членів їхніх сімей передбачено однією з норм скандальних законів авторства Вадима Колесніченка та Володимира Олійника від 16 січня.

28 січня ці закони скасували.

2 лютого набув чинності закон N732-VII, який мав стати частиною компромісу між владою та опозицією. Документ оголошує нечинними дев'ять законів, ухвалених 16 січня.

12 лютого президент Віктор Янукович доручив уряду забезпечити супровід у Верховній Раді законопроекту про посилення гарантій безпеки суддів і членів їхніх сімей.

Причиною такого рішення стало вбивство судді Автозаводського райсуду Кременчука Полтавської області Олександра Лободенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram