ГоловнаПолітика

ООН готується відправити до України посередницьку місію

Комісія щодо порушень міліції не почала роботу через позицію влади

 ООН готується відправити до України посередницьку місію
Фото: alternativenews.org

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс заявив, що ООН готує посередницьку місію в Україну.

Про це комісар сказав на прес-конференції 10 лютого за підсумками візиту в Україну, що почався 4 лютого, пише газета "Коммерсантъ Украина".

"Я дізнався, що найближчим часом ООН збирається надіслати в Україну спецпредставника. Схоже, вони хочуть зайняти активнішу позицію щодо того, що відбувається... У них є ідея міжнародного посередництва з боку ООН", - повідомив Муйжнієкс.

Деталей майбутньої місії ООН поки не оприлюднюють.

Муйжнієкс під час свого візиту вів консультації щодо створення незалежної тристоронньої комісії (влада, опозиція та РЄ) з розслідування правопорушень з боку міліції.

Комісар розповів, що дві сторони - опозиція і Рада Європи - вже призначили своїх представників. Співголовою від РЄ став екс-президент Європейського суду з прав людини (2011-2012 роки) Ніколас Братца, а з боку опозиції - Володимир Василенко, доктор юридичних наук, професор, колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу щодо Югославії.

Головною перешкодою для початку роботи посередницького механізму є відсутність кандидатури від влади. Однією з причин затримки, судячи з усього, стала відмінність підходів Києва та Страсбурга до питання відповідальності співробітників правоохоронних органів.

Так, Муйжнієкс заявив, що не вважає можливим політичний вихід із кризи, елементом якого стала б обопільна амністія мітингувальників і співробітників міліції, які брали участь у зіткненнях. "Навіть якщо проти поліцейських застосовується насильство, насильство недопустиме. Це грубе порушення прав людини. Наведу аналогію: у боротьбі з тероризмом держава не повинна використовувати терористичні методи, - пояснив він. - Згідно з міжнародними нормами, амністія щодо грубих порушень прав людини недопустима. Під це правило автоматично підпадають порушення, допущені міліцією".

Представник Ради Європи визнав, що з боку мітингувальників також були порушення закону, але не вважає можливим концентруватися на цьому: "Не думаю, що я маю закликати владу розслідувати порушення мітингувальників - вони і без мене це зроблять".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram