ГоловнаПолітика

Коморовський: опозиція й активісти мають два тижні на пошук компромісу

Кожна зі сторін повинна зробити крок назад, вважає польський президент

Коморовський: опозиція й активісти мають два тижні на пошук компромісу
Фото: EPA/UPG

"Політична перерва" у протистояннях сторін в Україні триватиме щонайбільше два тижні, тому опозиції і активістам слід знайти вихід з нинішньої кризи протягом цього терміну.

Таку думку в ефірі Першої програми Польського радіо висловив президент Польщі Броніслав Коморовський.

"Зараз, без сумніву, є своєрідна "політична перерва", пов'язана з прийняттям рішень, які відвели Україну від прірви, а саме - відставка уряду, анулювання антидемократичних законів, ухвалених парламентом, і прийняття закону про амністію", - сказав Коморовський.

За словами президента Польщі, залишається низка не залагоджених питань, серед яких - створення нового уряду.

"В Україні немає прем'єр-міністра, питання майбутнього уряду, його складу і діяльності, залишається відкритим. Президент Віктор Янукович, за чутками, в лікарні. Лідери опозиції - на конференції в Мюнхені. Перерва триватиме, мабуть, максимум два тижні, і її потрібно використовувати - як бажають усі друзі України - для пошуку внутрішнього компромісу. Компроміс, однак, вимагає - і це потрібно сказати прямим текстом - щоб обидві сторони зробили крок назад, тому що в іншому разі це не буде компромісом", - зазначив Коморовський.

Він укотре заявив, що українцям слід спробувати знайти шлях подолання кризи через діалог, і звернув увагу на те, що саме так відбувалися зміни в Польщі наприкінці 80-х років.

За словами Коморовського, на досягнення компромісу мають вплив усі сторони конфлікту - влада, опозиція і демонстранти. При цьому він відзначив і роль українських церков, наголосивши, що вони сприяли відновленню переговорів між владою та опозицією, і це додає йому оптимізму.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що лідери "Правого сектору" та представники воїнів-"афганців" ведуть переговори про звільнення всіх затриманих активістів в обмін на звільнення будівель КМДА та Українського дому.

Натомість комендант Євромайдану Андрій Парубій підтвердив факт переговорів, але суть їх у звільненні активістів в обмін на звільнення вулиці Грушевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram