ГоловнаПолітика

США і Європа можуть виділити новій владі $15 млрд допомоги, - Яценюк

Лідер "Батьківщини" озвучив план виходу з кризи

США і Європа можуть виділити новій владі $15 млрд допомоги, - Яценюк
Фото: byut.com.ua

Україні для стабілізації ситуації необхідно щонайменше 15 млрд доларів.

Про це заявив лідер ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк після зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі та чиновниками ЄС у рамках Мюнхенської конференції, повідомляє прес-служба партії.

Відповідаючи на запитання журналіста про суму коштів, яку Україна може отримати в рамках економічного пакету, Яценюк сказав: "За нашими оцінками, мінімальна сума, яка необхідна, щоб стабілізувати ситуацію в Україні, - це 15 млрд дол. Це мінімум, тому що діючий уряд за 3,5 року взяв 35 млрд дол.".

Водночас, наголосив він, такий пакет може бути запропонований тільки новому українському уряду, якщо нова українська опозиція після конституційної реформи отримає всю повноту влади.

"Це і широка програма підтримки МВФ, і макрофінансова допомога ЄС та інших міжнародних інститутів", - зазначив Яценюк.

"Якщо відбудеться конституційна реформа, Україна зможе отримати економічний пакет не для уряду Януковича, а для Української держави, якщо українська опозиція отримає всю повноту відповідальності за справи в країні. Ми не беремо участі в торгах за посаду прем'єр-міністра, і не потрібно купувати опозицію посадою. Якщо йдеться про те, що треба врятувати країну і цей уряд не здатен це робити, то ми готові це робити, але за умови виконання чотирьох пунктів", - наголосив він.

Перший пункт, за його словами - це припинення насильства.

"Другий - звільнення заручників, яких узяла сьогоднішня українська влада. Третій - розслідування фактів викрадення, побиття, тортур і вбивств українців. Для цього ми ухвалили пропозицію Генерального секретаря Ради Європи Турб'єрна Ягланда щодо створення незалежної комісії за участю опозиції, влади й одного представника Генерального секретаря, яким буде колишній голова ЄСПЛ", - сказав Яценюк.

Четвертий пункт, за словами Яценюка, - це проведення конституційної реформи, "негайне повернення до того, що Україна стане парламентсько-президентською республікою, зі зменшенням повноважень діючого президента".

Яценюк також зазначив, що для виконання цих пунктів є пропозиція про створення додаткової комісії, де представники ООН брали б участь як спостерігачі.

"Ми ні в жодному разі не відкидаємо таку пропозицію, і така комісія може бути створена, якщо українська влада готова до того, щоб звільнити українців, припинити тортури і насильство", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, перед цим президент України Віктор Янукович запропонував Арсенієві Яценюку зайняти посаду прем'єр-міністра, але отримав відмову. Водночас Кабінет Міністрів Миколи Азарова відправлено у відставку, а обов'язки прем'єра виконує в.о. першого віце-прем'єра Сергій Арбузов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram