ГоловнаПолітика

Проект резолюції ПАРЄ: Україну можуть позбавити права голосу

Парламентська асамблея засудила насильство з обох боків, тиск РФ і затягування з врегулюванням ситуації

Проект резолюції ПАРЄ: Україну можуть позбавити права голосу
Фото: www.svobodanews.ru

Моніторинговий комітет ПАРЄ пригрозив позбавити українську делегацію права голосу на наступній сесії, якщо насильство в Україні не буде зупинено.

Про це йдеться в проекті резолюції ПАРЄ, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, у висновках проекту резолюції, текст яких оприлюднено на сайті ПАРЄ, сказано, що моніторинговий комітет висловлює "глибоку стурбованість у зв'язку з політичною кризою, яка відбувся після несподіваного рішення української влади припинити процедуру підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом".

"Комітет рішуче засуджує ескалацію насильства з обох боків в акціях протесту Євромайдану, які привели, щонайменше, до трьох смертей", - йдеться в проекті.

У зв'язку з цим комітет висловлює стурбованість з приводу "обох насильницьких провокацій - з боку радикального правого крила протестувальників і надмірного та непропорційного застосування насильства до протестувальників з боку поліції".

"Тому комітет закликає владу утриматися від будь-яких спроб насильницького припинення акції протесту й табору, а демонстрантів - утриматися від будь-якого насильства чи дій, які явно спрямовані на провокування насильницької реакції з іншого боку", - констатується у висновках проекту резолюції.

Комітет також висловлює жаль з приводу ухвалення "в хаотичних умовах, що підривають їх легітимність, так званого "антипротестного пакету законів" 16 січня 2014 року і їх подальшого підписання президентом Януковичем, і закликає їх негайно скасувати".

Крім того, комітет заявляє, що негайно мають бути припинені насильство та порушення прав людини, повинні бути розпочаті відкриті та ефективні переговори з тим, щоб досягти угоди з вирішення кризи, яка швидко ескалується.

На думку моніторингового комітету, така угода має бути заснована на запевненнях обох сторін не використовувати насильство, на скасуванні так званого антипротестного законодавства і на негайному початку відкритого, серйозного і ефективного діалогу "між тими, хто при владі, і політичними та громадянськими силами, об'єднаними протестом на Євромайдані, про майбутній демократичний напрям і геополітичне розташування країни".

Проект резолюції налічує 13 пунктів. З того, що не було прописано у висновках, особливої уваги заслуговують такі положення проекту резолюції.

Так, у другому пункті зазначається, що лише український народ повинен вирішувати геополітичний напрямок розвитку країни і до яких міжнародни угод і співтовариств Україна має приєднатися.

"На питання про те, підписувати чи не підписувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, може відповісти тільки український народ. Водночас, Асамблея вважає, що такі важливі рішення, як геополітичний напрям країни має бути зроблено на основі широкого політичного консенсусу та на основі широких консультацій з населенням", - йдеться в проекті резолюції.

Пункт четвертий присвячено тиску Російської Федерації.

"Щодо цього Асамблея хотіла б нагадати Російській Федерації про зобов'язання, взяті при вступі, і засудити як неправильну концепцію двох різних категорій зарубіжних країн, відповідно до якої, деякі з них під назвою "ближнього зарубіжжя" розглядаються як зони особливого впливу, і утриматися від заохочення географічної доктрини зони "привілейованих інтересів", - наголошується в проекті документа.

Окремо в пункті п'ятому проекту резолюції приділено увагу заявам української сторони про те, що критика з-за кордону є іноземним втручанням у внутрішні справи.

"Стосовно цього Асамблея хотіла б підкреслити, що як член Ради Європи Україна зобов'язана підтримувати найвищі стандарти щодо демократії, захисту прав людини і верховенства права. Будь-які порушення прав людини та інші події, які могли б підірвати нормальне функціонування демократичних інститутів, не можуть вважатися внутрішньою справою в строгому сенсі цього слова, але є законною сферою для занепокоєння або критики з боку інших країн, особливо інших країн-членів Ради Європи", - вказали українській стороні.

Два пункти проекту резолюції - сьомий і восьмий - присвячені насильству, в тому числі тортурам і жорстокому поводженню з протестувальниками з боку поліції й сил безпеки. У зв'язку з цим Асамблея "впевнена, що винні мають бути покарані", а влада й опозиція повинні вести переговори для мирного врегулювання політичної кризи. У цих пунктах Асамблея "висловила стурбованість у зв'язку з повідомленнями про те, що журналісти були особливою мішенню з боку сил безпеки, що суперечить принципу свободи засобів масової інформації".

У пункті одинадцятому проекту резолюції Асамблея нагадала про заявлений раніше українською владою курс на реформи і висловила сподівання, що влада продемонструє цьому свою прихильність.

У пункті дванадцятому міститься попередження українському парламенту про можливе призупинення права голосу української делегації на квітневій сесії, якщо продовжуватимуться порушення прав людини і якщо буде застосовано насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram