ГоловнаПолітика

Кабмін розробив постанову про блокування сайтів

Будь-яка фізична чи юридична особа зможе ініціювати блокування сайтів

Кабмін розробив постанову про блокування сайтів
Фото: www.kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів розробив проект постанови, що регулює процес розгляду питання про обмеження доступу до інтернет-ресурсів.

Згідно з проектом постанови, ініціювати блокування сайтів зможе будь-яка фізична чи юридична особа, надіславши експертам письмову заяву. Також питання про обмеження доступу до інтернет-ресурсів можуть порушити перед Нацкомісією з регулювання зв'язку (НКРЗІ) і самі експерти, повідомляє УНІАН.

Склад експертної комісії формуватимуть Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Нацкомісія з фондового ринку та Держфінмоніторинг. Ці держоргани муситимуть протягом двох днів після того, як постанова набуде чинності, повідомити про склад комісії НКРЗІ.

Проаналізувавши інтернет-ресурс, експерти на підставі наданого висновку НКРЗІ протягом 7 робочих днів ухвалюватимуть остаточне рішення про відключення сайтів.

Щоб ініціювати блокування інтернет-ресурсів, які не зареєстровано як інформагентства, в НКРЗІ має надійти відповідний лист від Укрдержреєстру про відсутність реєстрації.

Відновити доступ до сайту телеком-оператори та інтернет-провайдери зможуть, якщо експерти або Укрдержреєстр відкличуть свій висновок або ж після оскарженого рішення в суді.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, отримала повноваження зобов'язувати операторів Інтернету обмежувати доступ до Інтернету. Відповідний закон №3879 під редакцією народних депутатів від Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян ухвалила 16 січня більшість у Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram