ГоловнаПолітика

ЄС закликав українську владу скасувати ухвалені 16 січня закони

Євросоюз, як і раніше, готовий підписати з Україною Угоду про асоціацію

ЄС закликав українську владу скасувати ухвалені 16 січня закони

Рада Євросоюзу закликала владу України скасувати ухвалені 16 січня у Верховній Раді закони, а також підтвердила готовність підписати Угоду про асоціацію.

Про це йдеться у рішенні Ради ЄС, яке було оприлюднено в понеділок, 20 січня.

"ЄС закликає українську владу забезпечити скасування цих змін, і що це законодавство буде приведено у відповідність з європейськими та міжнародними зобов'язаннями України", - сказано в тексті заяви, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Своє рішення Рада ЄС обґрунтувала тим, що ухвалені закони суттєво обмежують громадян України в їх фундаментальних правах на зібрання, ЗМІ і пресу, і серйозно обмежують діяльність організацій громадянського суспільства.

Також в ЄС стурбовані у зв'язку з наростанням конфлікту в Україні та закликають всі сторони знайти демократичний вихід з політичної кризи шляхом діалогу.

"ЄС закликає всі зацікавлені сторони проявляти стриманість, а владу - повною мірою поважати і захищати мирних демонстрантів, право на зібрання та свободу слова і преси. Всі акти насильства мають бути належним чином розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності", - сказано у рішенні Ради ЄС.

Також в Євросоюзі зазначили, що, як і раніше, готові підписати з Україною Угоду про асоціацію.

"ЄС, як і раніше прихильний до політичної асоціації та економічної інтеграції України, заснованої на повазі до спільних цінностей, і підписання Угоди про асоціацію та поглиблену й всеосяжну зону вільної торгівлі - як тільки Україна буде готова", - сказано в тексті рішення.

Нагадаємо, ВР ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" і низку інших законів 16 січня 2014 року без обговорення, підніманням рук, без проведення точного підрахунку голосів. Президент України Віктор Янукович підписав ці закони 17 січня.

Раніше народний депутат України від фракції "Батьківщина" Андрій Павловський заявив, що влада примушує редакцію газети "Голос України" ставити в друк ухвалені Радою 16 січня закони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram