ГоловнаПолітика

МВС врегулювало діяльність спецпідрозділу "Беркут"

В обов'язки "Беркута" тепер входить виявлення і припинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

МВС врегулювало діяльність спецпідрозділу "Беркут"
Фото: vk.com/eansu

Міністерство внутрішніх справ своїм указом затвердило положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут".

Відповідний указ від 24 жовтня 2013 зареєстровано Міністерством юстиції 11 січня 2014 року.

Згідно з цим положенням, в обов'язки "Беркута" входить крім забезпечення громадського порядку також виявлення та припинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

Спецпідрозділ може брати участь у проведенні карантинних заходів під час епідемій, допомагати у ліквідації наслідків аварій, пожеж, катастроф, стихійного лиха.

"Беркут" може забезпечувати правопорядок під час проведення масових заходів комерційного характеру, але тільки на кошти організацій або осіб, які їх проводять.

Також співробітникам "Беркута" дозволено тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей.

Забороняється залучення цього спецпідрозділу для забезпечення проведення слідчих дій і використання під час їх проведення спецзасобів, що приховують зовнішність (масок для обличчя, шоломів тощо), крім виняткових випадків під час проведення слідчої дії в кримінальному провадженні за тяжким або особливо тяжким злочином.

Також згідно із затвердженим положенням, підрозділ "Беркут" підпорядковується начальникові головного управління МВС регіону дислокації, а в разі його відсутності - заступнику, який відповідає за діяльність підрозділів міліції громадської безпеки.

При виконанні завдань поза регіоном постійної дислокації підрозділ переходить в оперативне підпорядкування відповідного начальника місцевого управління МВС.

Працівники підрозділу з метою виконання покладених на них завдань мають право застосовувати заходи фізичного впливу, у тому числі прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби й вогнепальну зброю.

Спецпідрозділ очолює командир, що призначається на посаду й звільняється від посади наказом ГУМВС за узгодженням з начальником Департаменту суспільної безпеки МВС.

Командир підрозділу зобов'язаний здійснювати відбір, комплектування й розміщення особового складу, професійну підготовку співробітників, стежить за збереженістю озброєння, необхідних заходів безпеки при поводженні з табельною вогнепальною зброєю.

Окрім того, командир "Беркута" зобов'язаний не рідше ніж один разу на рік проводити перевірку особового складу на придатність до служби в підрозділі.

Нагадаємо, опозиція пропонує Верховній Раді ліквідувати спецпідрозділ "Беркут".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram