ГоловнаПолітика

Введення санкцій США залежатиме від застосування сили до Євромайдану, - дипломат

Нещодавно сенатори США запропонували розширити "список Магнітського"

Введення санкцій США залежатиме від застосування сили до Євромайдану, - дипломат
Фото: Макс Левин

Введення США персональних санкцій щодо українських посадових осіб залежатиме від можливого застосування силових методів проти акцій протесту в Україні.

Цей процес буде гальмуватися звичайною бюрократичною інерцією та характерним для адміністрації Обами зволіканням на стадії ухвалення політичних рішень, повідомив екс-посол України в США Олег Шамшур ZN.UA.

Шамшур нагадав, що, згідно із законопроектом американських сенаторів Бена Кардіна та Джона МакКейна, особам, що винні у порушенні прав людини, незалежно від їхнього місцезнаходження, буде заборонений в'їзд до США і доступ до американських фінансових установ, використовуваних для відмивання або зберігання коштів, отриманих незаконним шляхом.

"Звісно, йдеться лише про проект закону, який повинні підтримати не тільки сенатори, а й члени Палати представників: в обох палатах і поза ними знайдеться чимало тих, хто поставиться до нього щонайменше скептично. Не слід також забувати, що ухвалення таких законів щодо Росії та Білорусі розтягнулося в часі на три і два роки відповідно", - зазначив український дипломат.

Нагадаємо, сенатор-республіканець Джон МакКейн і сенатор-демократ Бен Кардін пропонують розширити дію "закону Магнітського" на цілий світ.

"Закон Магнітського" прийнято в США у грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції проти осіб, винних у порушенні прав людини, 14 грудня того ж року підписаний президентом. Закон вводить санкції щодо будь-яких російських громадян, які можуть бути причетні до смерті адвоката Сергія Магнітського. До списку входять 18 осіб.

15 січня на слуханнях Сенату щодо ситуації в Україні заступник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд заявила, що США розглядають можливе застосування персональних санкцій проти представників української влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram