ГоловнаПолітика

ЄСПЛ не заборонив владі України розганяти акції протесту

Клопотання до ЄСПЛ стосувалося подій, які відбувалися в Україні впродовж останніх двох місяців.

ЄСПЛ не заборонив владі України розганяти акції протесту
Фото: www.gzt.md

Європейський суд з прав людини відмовився розглядати по суті клопотання 5 заявників, які стверджують, що є активістами Євромайдану, про те, щоб зобов'язати Кабінет Міністрів не вживати жодних заходів і не втручатися в акції протесту, що відбуваються в Україні.

Про це на брифінгу в Кабміні заявила міністр юстиції Олена Лукаш.

За її даними, відповідний лист ЄСПЛ надійшов Мін'юсту 23 грудня 2013 року.

Зокрема, міністр надала журналістам копію відповіді ЄСПЛ, адресовану виконуючій обов'язки урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Ользі Давидчук.

"У листі повідомлено, що 17 грудня 2013 року палатою Європейського суду було відмовлено у задоволенні клопотання заявнику, в якому вона зверталася з проханням до Європейського суду надати уряду України вказівки утриматися від втручання в акції протесту шляхом розгону або блокування протестувальників", - сказала міністр.

При цьому вона уточнила, що клопотання до ЄСПЛ стосувалося подій, які відбувалися в Україні протягом останніх двох місяців.

Лукаш зазначила, що суд повважав, що заявник не довів наявність індивідуального ризику.

Нагадаємо, Лукаш раніше заявила, що акції протесту, які проходять в Україні проти влади і за євроінтеграцію, мають яскраво виражений насильницький характер.

Як відомо, масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада, коли 

уряд оголосив про припинення підготовки угоди про асоціацію з ЄС, яку планували оформити на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. І тривають досі. За цей час було кілька сутичок між правоохоронцями та активістами, зокрема силовий розгін мітингу, коли постраждали кілька десятків активістів і журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram