ГоловнаПолітика

​Віктор Романюк: влада фактично скасувала вибори у 94 окрузі

На фоні бурхливих подій, що розгортаються на Євромайдані, інші політичні справи в країні відійшли на другий план. Тим не менше, вже в цю неділю 15 грудня в Україні відбудуться перевибори у п’яти «проблемних» округах. Втім, легітимність кампанії вже можна ставити під сумніви.

Так, через відсутність кворуму, вже другий тиждень члени ОВК в окрузі № 197 не можуть налагодити роботу дільничних комісій. Що напряму загрожує організації та проведенню виборів.

Зовсім інша ситуація в окрузі № 94 на Київщині. 4 грудня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) визнав незаконною реєстрацію єдиного кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка. Наступного дня на підтримку відповідного рішення проголосували десять із 15 членів ЦВК.

Через порушені ще в лютому проти кандидата кримінальні справи, Романюк з того часу вимушено проживає в Італії. При цьому, наприкінці жовтня ЦВК без проблем зареєстрували його як кандидата на перевиборах в 94 окрузі. Жодних нарікань протягом відведених п’яти днів на оскарження після реєстрації тоді ні в кого не виникло.

Чому саме зараз суд вирішив взяти до уваги тривале перебування Романюка за кордоном ? Які технології були використані під час «короткої» кампанії на Київщині та яким чином можна втримати результат, перебуваючи за 2 000 км від свого округу ?

Про це Віктор Романюк розповів із Мілана в ексклюзивному інтерв’ю LB.ua.

Фото: censor.net.ua

ЦВК за рішенням ВАСУ скасував вашу реєстрацію як кандидата у депутати. Як ви можете прокоментувати таке рішення?

Хочу відразу наголосити, що в сучасних українських реаліях не може бути ніяких обґрунтованих рішень ЦВК, судів, прокуратури. Оскільки за часів правління Януковича, Закон набув виключно декоративного характеру. В даному випадку, єдиною метою влади було виключити мене із перегонів. Раніше, в аналогічних справах судді приймали абсолютно протилежні рішення. Але ж тоді справи стосувались реєстрації в народні депутати відомого футболіста Андрія Шевченка, а також Олексія Азарова, сина прем’єр-міністра України. Обидва кандидати довгий час не проживали в країні з тих чи інших причин.

Наразі я вимушений перебувати за кордоном, тому немає жодних підстав знімати мене із перегонів. Така норма прямо міститься в Законі «Про вибори народних депутатів». За логікою суддів, аналогічну схему можна застосувати чи не до половини нардепів. Адже більшість із них перебувають за кордоном більше 180 днів на рік.

У моєму випадку Законом встановлений п’ятиденний строк позовної давності, починаючи із дня реєстрації. Але судді повністю знехтували даною нормою. Більше того, позов був поданий безробітним на прізвище Шпакевич, який зареєстрований в місті Торез Донецької області. На жодне засідання суду у своїй справі він так і не з’явився. В мене є сумніви, чи взагалі існує цей громадянин ?

До речі, аналогічний прецедент може де-юре стосуватись майбутнього кандидата в президенти у 2015 році Віталія Кличка. Адже він також довгий час мешкав за кордоном, сплачуючи там податки. Влада з легкістю може піти на такий сценарій.

Кому, на Вашу думку, найбільш вигідне ваше зняття з виборчих перегонів?

В мене немає жодних сумнівів, що за цим стоїть мій опонент на окрузі № 94 Юрій Кармазін, який лише вдає із себе кандидата від опозиції. По-перше, раніше аналогічні позови слово в слово були подані Кармазіним проти діючих нардепів Олександра Домбровського та Павла Балоги. В результаті – обидва позбулися своїх мандатів. По-друге, враховуючи сумнівне походження позивача, за цим однозначно стоїть впливова фігура, яка здатна «вирішувати питання» в судах. Без сумнівів, такою людиною є мій опонент Кармазін. По-третє, на сьогоднішній день, саме йому вигідне скасування моєї кандидатури. В результаті, Юрій Кармазін, вдаючи із себе борця із владою, забирає голоси у єдиного кандидата від опозиції.

Наостанок, ще до рішення суду, Кармазін під час зустрічей із виборцями заявляв, що Романюк не має права брати участь у виборах, оскільки вже більше півроку перебуває за кордоном в Україні.

Яка зараз ситуація на 94 окрузі?

Тепер на окрузі фактично не залишилось кандидатів від опозиції. Інші лише використовують опозиційний бренд. Для прикладу, Кармазін згадує у своїх агітаційних матеріалах Юлію Тимошенко. Хоча Юлія Володимирівна жодним чином не закликала підтримувати лідера «Партії захисників Вітчизни». Сьогодні він використав проти мене ті ж самі «судові» технології, які раніше використовувала Тетяна Засуха (кандидат від ПР в окрузі № 94 на виборах у 2012 році – ред..). А саме абсурдні позови та подальші нічим не обґрунтовані рішення суддів.

Фото: Николай Воробьев

На своїх бігбордах навіть член ПР та кандидат в нардепи Руслан Бадаєв використовує кольори та символіку «Батьківщини».

Які технології застосовувалися проти вас у ході кампанії?

По-перше, влада оголосила мені інформаційну блокаду. Нам не вдалось домовитись щодо розміщення жодного бігборду в окрузі. В той же час, іншим кандидатам, серед яких Кармазін, Бадаєв, Лозовий, ніхто не забороняв себе рекламувати. Також представникам моєї команди не дозволяли проводити зустрічі із виборцями. Все стандартно. По-друге, технології реєстрації двох «клонів» Романюка, а також рекордної кількості кандидатів – 84 особи. Всі ці технології були задіяні владою, аби мінімізувати мої шанси на перемогу.

Насправді, всі технічні кандидати займались підкупом. За нашими оцінками, кампанія Бадаєва та Кармазіна коштували приблизно по 8 млн. грн. Частина цих коштів йшла на підкуп виборців.

Але в результаті, проти мене був задіяний «судовий» механізм. Технологія, яка була втілена руками того ж Кармазіна. Тому, на сьогоднішній день вибори в 94 окрузі перетворились на війну між декількома провладними кланами за депутатський мандат.

Ви і ваш штаб не знайшли рецептів протидії…

На початку кампанії переді мною було всього два варіанти. Перший – я повертаюсь в Україну, де мене відразу заарештовують. Другий – залишаюсь в Італії та веду кампанію із-за кордону. Тоді в мене залишається шанс перемогти. Фактично, так і сталося.

Ця кампанія була короткою та тривала всього півтора місяці. За цей час моїй команді вдалось мобілізувати понад 4 тисячі волонтерів, які безкоштовно за мене агітували: друкували агітаційні матеріали, проводили зустрічі із виборцями в своїх колективах. Ми показали, що кожен бажаючий із пасивного може стати активним учасником кампанії та повернути вкрадену перемогу.

Особисто моє спілкування було організоване через скайп. В середньому, на день я отримував близько 20 дзвінків від громадян з усієї України. В окремих випадках ефективність кампанії в Інтернеті виявилась навіть більш дієвою, ніж особисті зустрічі. Адже в такому випадку завдяки скайпу можливо агітувати відразу в декількох точках. Мої помічники встановили монітор на агітаційному мікроавтобусі, звідки я мав нагоду звертатись до виборців по скайпу. Оскільки серед них – люди похилого віку, багатьом доводилось пояснювати, що йде саме живе спілкування он-лайн і це ніякий не запис.

 Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президентас требованиями прекратить фальсификации на округе
Фото: censor.net.ua
Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президентас требованиями прекратить фальсификации на округе

Лідери опозиції, партійні структури надавали вам підтримку під час кампанії?

На відміну від минулих виборів, в ході цієї кампанії я відчув реальну підтримку. Після провалу Саміту ЄС у Вільнюсі сьогодні владі вже немає чого втрачати і заради отримання бажаного результату вони йтимуть до кінця. Для опозиції це також виклик. Особисто вдячний за підтримку народним депутатам Андрію Пишному, Олександру Бригінцю та іншим. Загалом всі вони провели понад 100 зустрічей із виборцями. Також завдяки опозиційним силам нам вдалось делегувати своїх членів окружних та дільничних комісій.

На сьогоднішній день, якби не абсурдне рішення суду, я би знову переміг на цих перевиборах.

Що ви плануєте робити зараз?

Разом із всією командою ми закликатимемо ЦВК не встановлювати результатів голосування в 94 окрузі. Адже влада фактично скасувала вибори. Тому, ми повинні донести до виборців реальну картину. У зв’язку із цим, будемо закликати громадян бойкотувати вибори в 94 окрузі. По-перше, нашим завданням є пояснити, що через незаконні рішення судів виборців позбавили права обирати. По-друге, розповісти людям, чиїми руками була втілена ця технологія, я маю на увазі Юрія Кармазіна та його команду.

Згідно із нашими даними, явка на перевиборах цього разу буде високою та складе приблизно 50%. Безумовно, влада всіляко намагатиметься застосувати адмінресурс. Ми плануємо донести до кожного виборця, що кампанія сфальсифікована. В тому числі, завдяки, так званим, «опозиціонерам».

Чим ви займаєтеся в Італії?

Окрім роботи над своєю докторською, наразі ми організовуємо Євромайдани по всій країні: в Римі, Мілані інших містах. Наприклад 8 грудня під українським консульством в Мілані на підтримку Євромайдану зібралось понад п’ятсот наших земляків.

За різними даними, в Італії проживають близько півмільйона українців, вони також хочуть змін та всім серцем вболівають за європейське майбутнє України.

Николай ВоробьевНиколай Воробьев, Center for Eastern European perspective
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram