ГоловнаПолітика

Українські посли теж за євроінтеграцію

Тисячі українців вийшли на площі та вулиці міст Європи, США, Канади та Азії, висловлюючи своє незадоволення діями уряду та Президента.

Акція у піддтримку євромайдану під посольством Украиїни у Варшаві
Фото: Микита Воліков
Акція у піддтримку євромайдану під посольством Украиїни у Варшаві

Українці, що живуть за кордоном далекі від політики, за великим рахунком, їм байдуже хто з ким свариться у стінах парламенту та поза його межами. Вони просто хочуть бачити свою країну демократичною та цивілізованою.

Хочуть щоб їх рідні та друзі, хто залишився на Батьківщині, мали такі самі умови і якість життя, як і вони самі у європейських країнах. Мали стабільність та спокій, прозорі та чесні правила гри для всіх громадян, не залежно від посади та кількості впливових знайомих.

Водночас мало з тих, хто виїхав та відчув переваги європейського життя, за власним бажанням відмовляться від нього та повернуться в сьогоднішню Україну. Проте, коли забирають можливість країни бути ближче до початку перетворення у демократичну державу, осторонь стояти важко.

«Проживаючи на території Італійської Республіки, ми маємо змогу оцінити всі переваги та недоліки членства в ЄС. Вважаємо, що Україна є європейською державою, а її стабільний розвиток напряму залежить від поглиблення співпраці із Європейським Союзом», - говорить Маріанна Сороневич, головний редактор «Української газети» в Італії.

Венский евромайдан
Фото: Инна Каушан
Венский евромайдан

«Коли ми дізнались про призупинення процесу, звичайно було досить прикро, бо ми навчаємося в ЕС, ми бачимо що тут відбувається, звичайно не все ідеально, але все ж таки є велика різниця між Україною та Польщею», - зауважує Олександра Павленко, студентка Опольского Університету (Польща).

Найчисленніші заходи пройшли у Німеччині, Італії, США та Канаді. Деякі їхали сотні кілометрів щоб висловити свою позицію на мітингу. Наприклад, на акцію протесту що відбулася у неділю в Берліні, люди приїхали з Лейпцига, Штутгарта, Гамбурга, Дрездена. Українці приходили цілими сім'ями, з маленькими дітьми у візках, хоч в деяких містах , як наприклад у Відні і Франкфурті на Майні заходи проходити під дощем. З величезними саморобними плакатами, намальованими кольоровими фарбами чи просто олівцями на альбомному аркуші, з українськими прапорами та прапорами Євросоюзу люди співали українських пісень, вигукували гасла та просто спілкувалися.

«У протесті взяли участь представники багатьох хвиль еміграції, було багато молоді. Люди самоорганізувались. У самому центрі американського мегаполіса українці пройшли головними вулицями, скандуючи «Україна - це Європа»», - розповідає Юрій Фігель представник Медіа-порталу української діаспори VIDIA у Чикаго .

Крім того, українці за кордоном зустрічалися з представниками консультв та посольств, збирали підписи та передавали звернення до Президента та уряду з вимогою підписати Угоду про Ассоціацію на Вільнюському саміті.

«Ми задзвонили до Генерального консула і пан Вадим Костюк до нас приїхав і висловив слова підтримки», – розповіла Ольга Дуб, Голова Ради магістрантів та докторантів Українського Вільного Університету міста Мюнхену.

Акція у Мюнхені
Фото: Ольга Котлицкая
Акція у Мюнхені

«Генеральний консул України в Кракові - Віталій Максименко, вийшов до нас. Хоча явної підтримки протесту консул не виявив, хотілось би акцентувати на позитивному моменті - пан Максименко, офіційно заявив про свою позицію словами «Я теж за євроінтеграцію!», - поділився Андрій Керез, співорганізатор акції протесту у Кракові.

Водночас посол України в Ірландії Сергій Рева, на зустрічі з учасниками протесту в Дубліні, порівняв підписання угоди з асоціацією з погодою.

«Сьогоднішні погодні умови не зовсім сприятливі для підписання угоди, але як тільки ситуація покращиться, можна буде говорити про відновлення процесу», - сказав він, та висловив свої сподівання що це станеться якумога швидше. Крім того, він зауважив, що Угода про Ассоціацію – це не манна небесна, зміни не відбудуться одразу, пересічні громадяни не відчують їх на другий день після підписання документу, тим більше не сказують візи.

Від Ассоціації до членства в ЄС довгий шлях, але вже сьогодні, кожен сам мусить працювати та прийняти цінності, за якими живуть у демократичній Європі. Так, ЄС може надати фінансування на різні проекти інфраструктури, побудувати дороги. Але нічого не змінеться, якщо по нових дорогах їздитимуть тіж самі неввічливі водії.

Акції протесту пройшли містами Польщі, Чехії, Німеччини, Угорщини, Естонії, Литви, Бельгії, Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Іспанії, Великобританії, Ірландії, Швеції, Норвегії, Грузії, Індії, Південній Кореї, США, Канаді, Карибських островах.

Мітинг у Вашингтоні
Фото: www.facebook.com/vitaliy.dubil
Мітинг у Вашингтоні

Катерина ВашкевичКатерина Вашкевич, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram