ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У ЦВК пропонують міняти виборче законодавство через окружні комісії

У КВУ повідомили про фальсифікації по 10 мажоритарних округах.

У ЦВК пропонують міняти виборче законодавство через окружні комісії

Окружні виборчі комісії (ОВК) під час підрахунку голосів на виборах народних депутатів України перевантажені роботою через недосконале виборче законодавство в Україні.

Про це сьогодні, 30 жовтня, на брифінгу повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера, повідомляє кореспондент "РБК-Україна".

"В ОВК дуже багато роботи, і законодавець "підкинув" їм цієї роботи, оскільки надав повноваження складати протоколи відразу по двох округах - загальнодержавному та одномандатному", - пояснив Магера.

За словами заступника голови ЦВК, для усунення цього недоліку необхідно внести зміни у виборче законодавство.

Українці технічно вміють проводити вибори, щоби міжнародні спостерігачі не побачили масових порушень на власні очі. Проте загальне тло не було позитивним

— Надя Дюк, член американської делегації спостерігачів, віце-президент Національного фонду демократії

"Треба нам подумати про новації виборчого законодавства, щоби було збережено принцип публічності та гласності, але, разом з тим, щоб ми не "заганяли" цих людей. Я не знаю, хто на наступні вибори тоді піде працювати, якщо люди прийдуть, подивляться, чим вони займаються, пройдуть через це, умовно кажучи, пекло, а потім їх хтось буде агітувати працювати у виборчих комісіях... Законодавцю треба про це думати, а не ухвалювати якусь безглузду норму, "а ви виконуйте будь-яке рішення" , - зазначив Магера.

Також заступник голови Центрвиборчкому заявив, що ЦВК не задоволена роботою ОВК. "Підрахунок голосів виборців на дільницях і встановлення підсумків голосування в округах мені не дуже подобаються. Якщо порівняти з парламентськими виборами 2006 і 2007 років, такої ситуації в окружних комісіях не було. Вчора пізно ввечері я був у ряді ОВК і хочу сказати, що не так повинні проходити засідання ОВК, не так має відбуватися робота ОВК", - сказав Магера.

Як сьогодні заявив голова ЦВК Володимир Шаповал, на безперервному засіданні ЦВК із прийому протоколів з ОВК повинні бути в наявності протоколи з виборчих дільниць. Раніше заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна зазначила, що протоколи, складені ОВК, можуть не відповідати даним із виборчих дільниць, а системні адміністратори могли вводити в електронні бази дані, які відрізняються від реальних.

Також офіційно стало відомо, що на чотирьох дільницях у 223-му окрузі в столиці дані про результати голосування в електронних системах не збігаються з протоколами.

Як заявив Шаповал, ЦВК буде повертатися в режим засідання щоразу, як збереться достатня кількість ОВК.

Нагадаємо, на сьогодні тільки в Києві є чотири "проблемні округи", де підрахунок голосів виборців ведуть надто повільно.

Підрахунок голосів у щонайменше 10 мажоритарних округах затягують із метою фальсифікацій результатів виборів в Україні, зазначив голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. "Наш загальний висновок спостереження за виборами такий: ці вибори не наблизили Україну до стандартів демократичних виборів. Це стосується виборчої кампанії, голосування, а також підрахунку голосів", - заявив експерт.

Парламентські вибори вперше з 2002 р. було проведено за змішаною системою - 225 депутатів обирали за партійними списками і стільки ж за мажоритарною системою в одномандатних округах. Участь у виборах брали тільки політичні партії - участь блоків, що складаються з партій, не було передбачено. Офіційна виборча кампанія почалася 30 липня 2012 р. У боротьбі за депутатські крісла брали участь понад 5 тис. кандидатів. Для проходження до Верховної Ради партії повинні подолати 5% бар'єр.

Раніше ЦВК утворила 225 виборчих округів, середня кількість виборців в одному окрузі становить 161 140 осіб, допустиме відхилення від цієї чисельності - 12%. У Південно-Східних областях 106 мандатів, а в Центрально-Західних областях 119 мандатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram