ГоловнаПолітика

Член ЦВК запідозрила фальсифікації в низці округів

У систему "Вибори" вносять неправильні підсумки голосування.

Член ЦВК запідозрила фальсифікації в низці округів
Фото: newsru.ua

Центрвиборчком зобов'язав окружні комісії доставляти на засідання ЦВК, на якому розглядають оригінали протоколів окружкомів про підсумки голосування на виборах, іще й оригінали протоколів дільничних комісій із даними округів.

Відповідне доручення на засіданні ЦВК дав її голова Володимир Шаповал.

Ініціатором зміни порядку розгляду Центрвиборчкомом протоколів із мокрими печатками виступила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Вона пояснила, що склалася така ситуація, коли дані, введені системними адміністраторами окружних комісій в інформаційно-аналітичну систему "Вибори", відрізняються від даних, які містяться в самих протоколах комісій.

"Таких округів доволі багато, щодо них є обґрунтовані підозри, що там готують і саме в цей час відбуваються фальсифікації... І ті повідомлення, які надходять до ЦВК, вимагають відповідної перевірки. Зокрема, є заяви представників окремих політичних партій, що мають протоколи з мокрими печатками з дільниць, які свідчать про зовсім інші результати, ніж ті, які системні адміністратори ввели в електронну систему", - зазначила Усенко-Чорна.

Усенко-Чорна сказала: якщо у членів Центральної виборчої комісії виникнуть сумніви на підставі якихось скарг і повідомлень про невідповідність даних протоколів реальному волевиявленню виборців, то вони зможуть перевірити оригінали дільничних комісій і з'ясувати це питання.

Вона також зауважила, що протоколи дільничних комісій друкували на спеціально пронумерованих бланках, і  якщо протоколи дільничних комісій буде сфальсифіковано, то члени Центрвиборчкому зможуть це виявити.

Водночас член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський зазначив, що в законодавстві не передбачено, щоб ЦВК на своєму засіданні, крім протоколів окружних комісій, брала ще й протоколи дільничних.

У відповідь на це Усенко-Чорна пояснила, що ЦВК не розглядатиме протоколи дільничних комісій, а буде їх перевіряти тільки в тому випадку, якщо виникне необхідність.

Після відповідного обговорення голова ЦВК Шаповал доручив забезпечити наявність протоколів дільничних комісій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram