ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Україна навчилася добре приховувати порушення на виборах, - спостерігач зі США

Член іноземної місії каже, що в Донецьку дуже переполохалися, коли побачили міжнародних спостерігачів.

Україна навчилася добре приховувати порушення на виборах, - спостерігач зі США
Фото: EPA/UPG

Член американської делегації спостерігачів, віце-президент Національного фонду демократії Надя Дюк вважає, що Україна навчилася добре технічно проводити вибори, щоб закордонні спостерігачі не бачили масових порушень у день голосування.

"Українці технічно вміють проводити вибори, щоб міжнародні спостерігачі не побачили масових порушень на власні очі. Але загальне тло не було добрим", - сказала вона в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Дюк додала, що українці, з якими вона розмовляла, готові до реальної багатопартійності, щоб партії представляли їхні інтереси, але є ще "фінансові інтереси, бізнес-інтереси, є ув'язнені політики".

"Це, на жаль, не створює доброго шляху для більшості українських громадян, які хотіли б мати нормальну політичну культуру в цій країні", - сказала політолог.

"У день виборів... ми отримали багато звітів від різних громадських організацій, від політичних партій про порушення. У день виборів ми спостерігали за голосуванням на 160 дільницях", - сказала Дюк, додавши, що особисто була в Донецьку.

"Усі дуже нервували, коли бачили, що ми є, щось шепотіли по телефону, коли ми приходили. Очевидних порушень ми не побачили. Бачили багато бюлетенів, як виглядало, більше, ніж потрібно на деяких дільницях. Стояли білі мікроавтобуси, але не можна було довести, що вони привезли людей на "карусель", я думаю, це більш досвідчені організації в Україні можуть довести", - сказала вона.

Дюк зазначила, що Комітет виборців у Донецьку "помітив дуже багато порушень, були навіть бійки, яких ми самі не бачили, але про них чули".

"Я думаю, що Заходу не можна напускати туману. Для української влади було важливо показати, що вибори були добрими. Але більшість із тих, хто приїхав спостерігати, особливо із західних країн, знають, що таке справжні вибори, і вони бачать, що їх в Україні не було цього разу", - сказала вона.

"Це крок назад, 2010 року, 2007 року вже були кращі вибори в Україні. Дуже шкода, що українські громадяни не мали таких виборів цього разу", - підсумувала Дюк.

Нагадаємо, Держдепартамент США вважає вибори до Верховної Ради, що минули в неділю, 28 жовтня, кроком назад порівняно з попередніми президентськими і парламентськими виборами в Україні.

Співголова Групи "зелених" Європарламенту Ребекка Хармс закликає не визнавати українських виборів до завершення підрахунку голосів. Хармс заявляє, що "жодної фінальної оцінки не повинно бути до завершення підрахунку голосів".

Водночас депутат Європарламенту Елмар Брок заявив, що, незважаючи на численні перешкоди, українська опозиція домоглася успіху на парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram