ГоловнаПолітика

Amnesty International закликає Україну розслідувати справу Развозжаєва

Організація надіслала лист Пшонці з вимогою розібратися в ситуації.

Amnesty International закликає Україну розслідувати справу Развозжаєва

Amnesty International стурбована можливою причетністю України до викрадення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Про це йдеться в повідомленні організації, передає "Українська правда".

Організація зазначає, що викрадення Развозжаєва з України, ймовірно, російськими спецслужбами може бути порушенням зобов'язань країни в рамках міжнародного законодавства з прав людини та Конвенції ООН у справах біженців.

"Виглядає, що замість запиту на екстрадицію російська влада обрала примусове повернення Развозжаєва в Росію, оминаючи будь-який юридичний чи адміністративний процес", - йдеться в листі заступника директора організації з програм Європи та Центральної Азії до генпрокурора Віктора Пшонки.

"Спецслужби не стоять вище від закону. Як усі інші, вони підкоряються закону, і тому будь-які звинувачення в незаконних діях спецслужб повинні оперативно, неупереджено, ретельно й ефективно розслідуватися", - йдеться в заяві.

"За міжнародним правом, Україна зобов'язана провести розслідування за звинуваченнями про тортури та жорстоке поводження з Развозжаєвим", - кажуть в організації.

Як повідомляли, минулого тижня СК повідомив, що Развозжаєв прийшов до слідчих із зізнанням і дав свідчення проти себе і Удальцова, потім стало відомо, що Развозжаєв відмовився від своїх слів.

Опозиціонер заявив, що його нібито викрали в Україні і примусово доправили в Росію, крім того, помічник депутата Пономарьова стверджував, що його "катували два дні".

Водночас прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що не причетні до вивезення Развозжаєва в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram