ГоловнаПолітика

Вибори в Україні були кращими, ніж у деяких західних державах, - євроспостерігачі

Спостерігачі відзначають чесність і демократичність виборів.

Вибори в Україні були кращими, ніж у деяких західних державах, - євроспостерігачі
Фото: EPA/UPG

Члени Європарламенту, спостерігачі від організації "Європейський центр геополітичного аналізу", визнали парламентські вибори в Україні демократичними і прозорими.

Про це повідомляє в понеділок МЗС України за підсумками брифінгу спостерігачів у Дипакадемії при зовнішньополітичному відомстві.

У брифінгу взяли участь члени Європейського парламенту Ніколас Гріффін (Великобританія), Мінар Войтех (Чехія), Деніел ван дер Ступ (Нідерланди).

Гріффін зазначив, що результати його спостереження свідчать про проведення в Україні вільних і демократичних виборів.

"Система їх проведення була навіть прозорішою та справедливішою, ніж та, з якою я знайомий у Великобританії", - наголосив британський євродепутат.

Денієль ван дер Ступ сказав, що вибори в Україні були чесними і справедливими. "Загалом, порівнюючи з деякими західними державами, вибори в Україні були навіть краще організовані", - сказав євродепутат, зазначивши, що українці можуть пишатися такими виборами.

За його словами, вибори продемонстрували, що країна рухається вперед.

Мінар Войтех, член Європейського парламенту, почав спостерігати за підготовкою парламентських виборів в Україні кілька місяців тому. Відвідавши п'ять виборчих комісій, помилок він не побачив, усе проходило згідно з чинним законодавством України, повідомляє МЗС України.

Учасники брифінгу позитивно оцінили нововведення цих виборів - розміщення на виборчих дільницях веб-камер.

Нагадаємо, вибори в парламент України пройшли в неділю, 28 жовтня.

Після підрахунку 50% протоколів на виборах у парламент України за партійними списками лідирує владна Партія регіонів з 35,03% голосів, опозиційна "Батьківщина" набирає 21,98%, третє місце в Компартії (14,89%). На четвертому місці - партія "УДАР" боксера Віталія Кличка з 12,88%, на п'ятому - націоналісти зі "Свободи" (8,34%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram