ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

В Україні почалися парламентські вибори

Виборчі дільниці зачинять о 20:00.

В Україні почалися парламентські вибори
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 28 жовтня, в Україні пройдуть вибори у Верховну Раду.

Виборчі дільниці відчинять о 8:00, і працюватимуть вони до 20:00 без перерви. На закордонних виборчих дільницях голосування проводять за місцевим часом країни, де їх створено.

Виборці отримають два бюлетені для голосування, оскільки цього року вибори до парламенту проходять за змішаною системою. Отже, голосування відбувається за партії і за окремих кандидатів-мажоритарників. У бюлетені можна зробити тільки одну позначку, інакше його визнають недійсним.

У приміщенні для голосування заборонена присутність працівників органів внутрішніх справ. Міліціонер перебуває біля дільниці. Його запрошують всередину в разі вчинення правопорушень.

Усього на місця у Верховній Раді претендують 5 208 кандидатів, із яких 2 554 йдуть за партійними списками.

Нагадаємо, що, згідно з новим Законом "Про вибори до Верховної Ради", 225 депутатів обирають за списками партій, які балотуються в єдиному загальнонаціональному багатомандатному окрузі, а 225 депутатів - в одномандатних мажоритарних округах.

За виборами спостерігатимуть 3 797 офіційно зареєстрованих спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій.

У день парламентських виборів Україну очікують чотири екзит-поли - соціологічні опитування громадян на виході з виборчих дільниць. Їхні результати оприлюднять, щойно зачинять дільниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram