ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У CIS-EMO відзначають доступність моніторингу для міжнародних спостерігачів в Україні

У місії також повідомили про обмеження під час спостереження за виборами в США.

У CIS-EMO відзначають доступність моніторингу для міжнародних спостерігачів в Україні
Фото: EPA/UPG

У місії CIS-EMO критикують серйозні обмеження, які вводяться при спостереженні за президентськими виборами в США в деяких штатах, і вказують на доступність міжнародного моніторингу в Україні.

"Якщо в Україні вибори повністю доступні для міжнародного моніторингу, і зареєстровані спостерігачі, в тому числі із США, користуються повною підтримкою влади, то в Штатах діють серйозні обмеження. Там було дозволено працювати лише офіційній місії ОБСЄ, інших спостерігачів на виборах у США немає. Тепер і їх робота знаходиться під питанням", - заявив журналістам директор місії CIS-EMO зі спостереження за парламентськими виборами в Україні Олексій Кочетков, коментуючи попередження генпрокурора штату Техас (США) Грега Абботта місії спостерігачів за виборами в США від ОБСЄ про арешт, якщо вони підійдуть до виборчих дільниць ближче ніж на 100 футів.

Так, раніше Грег Аббот попередив про можливі правові наслідки місію зі спостереження за виборами президента США від ОБСЄ (працює 44 людини) у своєму листі, зазначивши, що "присутність представників місії ОБСЄ ближче ніж 100 футів від виборчої дільниці може кваліфікуватися як кримінальні злочини. Недотримання цих вимог може притягти представників ОБСЄ до кримінальної відповідальності за порушення державних законів".

На думку Олексія Кочеткова, такі обмеження роблять спостереження за виборами практично неможливими.

За його словами, на цьому прикладі легко порівняти рівень демократії в Техасі і в Україні. "І ці "техаські рейнджери" будуть вчити нас демократії?", - риторично поцікавився Олексій Кочетков.

"Я повністю підтримую позицію директора Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), який різко засудив демарш Грега Аббота. США, як і інші країни - учасники ОБСЄ, брали на себе певні зобов'язання, нехтування якими є знущанням над самим поняттям демократії. одночасно це ставить під сумнів діяльність американських спостерігачів за виборами в інших країнах", - підкреслив він.

Між тим, директор БДІПЛ ОБСЄ Янез Ленарчич в листі до держсекретаря США Хілларі Клінтон заявив, що погрози Грега Абботт покласти край діяльності спостерігачів ОБСЄ в штаті Техас не відповідає підписаним США в рамках ОБСЄ домовленостям.

"Погрози кримінальних санкцій щодо спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ неприйнятні. Сполучені Штати, як і всі країни ОБСЄ, зобов'язані запрошувати спостерігачів БДІПЛ для роботи на виборах", - сказав Янез Ленарчич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram