ГоловнаПолітика

Забарський: жоден законодавчий акт не передбачає заборони громадянам висловлювати власні думки та переконання

На думку народного депутата, агітувати "за" чи "проти" - гарантоване право кожного.

Забарський: жоден законодавчий акт не передбачає заборони громадянам висловлювати власні думки та переконання
Фото: Макс Левин

Рішення суду оштрафувати українку за публічну відмову голосувати за Партію регіонів прямо суперечить чинному законодавству, порушує конституційні права громадян на свободу слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань.

Таку заяву зробив Владислав Забарський, народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, представник ПР у Центральній виборчій комісії з приводу рішення Новобузького районного суду Миколаївської області про штраф для громадянки за публічну відмову голосувати за Партію регіонів на виборах 28 жовтня 2012 року.

"Сьогодні із засобів масової інформації мені стало відомо, що Новобузький районний суд Миколаївської області ухвалив рішення, за яким суд оштрафував громадянку за публічну відмову голосувати за Партію регіонів на виборах 28 жовтня 2012 року. Спочатку мені здалося, що це невдалий жарт, але перевірка інформації підтвердила, що це правда", - сказано в заяві, опублікованій прес-службою Партії регіонів.

12 жовтня 2012 року постановою Новобузького районного суду Миколаївської області (суддя Васильченко Н.О.) до адміністративної відповідальності притягнуто громадянку Репихович Ольгу Семенівну за те, що вона "порушила обмеження ведення передвиборної агітації з населенням, під час якої закликала громадян не голосувати за Партію регіонів". Суддя Васильченко Н.О. визнав Репихович О.С. винуватою у скоєнні адміністративного правопорушення і наклав стягнення - штраф у розмірі 510 грн. За висловлення власної думки громадянка Репихович О.С. визнана винуватою у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212-10 КУпАП.

"Безглуздість, протизаконність ухваленого рішення важко навіть уявити, не те що пояснити. Суд вважає, що право на вільне висловлювання своїх переконань - порушення закону", - наголошено в заяві народного депутата.

"Але виявилося, що це не все. 1 жовтня 2012 року постановою Новобузького районного суду Миколаївської області (суддя Бібік М.В.) до адміністративної відповідальності притягнуто громадянина Луценка Василя Йосиповича за те, що він "під час свого виступу закликав присутніх громадян не голосувати за Партію регіонів. Виступав як голова Новобузької районної громадської організації "Захист дітей війни". Суддя Бібік М.В. визнав Луценка В.І. винуватим у скоєнні адміністративного правопорушення і наклав на нього стягнення - штраф у розмірі 510 грн", - йдеться в документі.

На думку Забарського, такі рішення прямо суперечать чинному законодавству, порушують конституційні права громадян на свободу слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань. "Тому зазначені постанови підлягають скасуванню, а адміністративні справи - закриттю", - переконаний парламентарій.

"Світова та європейська практика демократичної держави полягає в тому, що право на свободу думки і слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань є однією з фундаментальних засад у розвитку демократичної, правової держави і громадянського суспільства. Без свободи слова немає демократії.

У резолюції 59 (1) Генеральної асамблеї ООН зазначено, що "свобода інформації є основним правом людини і критерієм усіх інших свобод".

Конституція України (ст. 34) гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань. Це важливе конституційне положення повністю відповідає ст. 19 Загальної декларації прав людини та ст. 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини", - йдеться в заяві.

"Жоден акт законодавства не передбачає заборони громадянам висловлювати власні думки та переконання, а тому громадяни мають право на вільне висловлення своїх думок і переконань. Агітувати "за" чи "проти" - гарантоване право кожного", - зазначив народний обранець.

Забарський також повідомив, що подав заяву в Апеляційний суд Миколаївської області з вимогою скасувати безглузді та протизаконні постанови Новобузького районного суду.

"Я також прошу Вищу раду юстиції відреагувати на злочин, який під виглядом здійснення правосуддя свідомо та протиправно здійснюють ті, хто покликаний захищати закон і права громадян", - заявив Забарський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram