ГоловнаПолітика

Amnesty International хоче з'ясувати причетність України до справи Развозжаєва

Правозахисники вимагають незалежного розслідування.

Amnesty International хоче з'ясувати причетність України до справи Развозжаєва

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає Росію розслідувати причетність України до справи опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

"Поки не зрозуміло, яка роль України, якщо вона є, в цьому інциденті. Слід провести незалежне і неупереджене розслідування причетності України", - йдеться в повідомленні організації.

Amnesty International також надіслала лист у Генеральну прокуратуру Росії, в якому закликала провести незалежне та ефективне розслідування інформації про те, що Развозжаєва викрали агенти російського уряду, катували чи по-іншому жорстоко поводилися з ним.

Організація наголошує, що будь-яких офіційних осіб, які могли це санкціонувати, слід притягти до відповідальності.

Нагадаємо, 19 жовтня Развозжаєв прибув в офіс Управління верховного комісара (УВКБ) ООН на вул. Лаврській у Києві для реєстрації й отримання правової консультації. Під час консультування було оголошено перерву, він вийшов із приміщення і не повернувся. 22 жовтня прес-служба Басманного районного суду Москви повідомила, що Развозжаєва 21 жовтня заарештували до 16 грудня.

Прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що відомства держави не причетні до вивезення Развозжаєва в Росію.

Держприкордонслужба України заявила, що Развозжаєв виїхав з нашої країни згідно "з установленим порядком" і ні на що не скаржився.

Сам Развозжаєв розповів, що його вивезли в наручниках спецслужби і застосовували до нього катування.

Євросоюз закликав Україну ретельно розслідувати зникнення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram