ГоловнаПолітика

Яценюк: Янукович їздив до Москви через Митний союз

Опозиціонер побоюється, що Україна "почне перетворюватися на щось на кшталт Білорусі".

Яценюк: Янукович їздив до Москви через Митний союз
Фото: byut.com.ua

Голова Ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк вважає, що метою поїздки Президента Віктора Януковича в Москву 22 жовтня був вступ України до Митного союзу.

"Поїздка глави держави до Москви мала не тільки передвиборний характер, як про це говорили, але й мала на меті фактичний вступ України в Митний союз. І таку заяву зробив віце-прем'єр Тігіпко, який сказав, що винятково в Митному союзі в нас буде щастя і все буде добре", - повідомив Яценюк на прес-конференції у Львові в середу, інформує "Інтерфакс".

За його словами, це все складається в єдину концепцію заморожування відносин з Європейським Союзом і поступового входження в Митний союз.

"Усе це складається в єдину концепцію. Перше - якщо Європа визнає вибори нечесними і недемократичними, то це означає, що ЄС зупинить діалог. А це, своєю чергою, означає, що договір про політичну асоціацію і договір про зону вільної торгівлі не підпишуть. Також це означає, що безвізовий режим залишиться на точці замерзання, і Україна почне перетворюватися на щось на кшталт Білорусі", - зазначив Яценюк.

Справжня мета зустрічі Януковича з Путіним - домовленості про узаконення організованих режимом масових виборчих фальсифікацій і визнання результатів парламентських виборів Москвою.

— Олег Тягнибок, лідер ВО "Свобода"

Політик зазначив, що наступним кроком нинішнього Президента буде рішення про вступ до Митного союзу. "А це означає, що в держави залишиться гімн, герб, прапор, офіс президента та більше нічого. Всі інші повноваження перейдуть до сусідньої держави: спочатку економічні, а потім політичні та військові", - сказав голова Ради Об'єднаної опозиції.

За словами Яценюка, в Об'єднаній опозиції вважають, що Україна повинна бути частиною європейського простору, тому вкрай важливо підписати договори про вільну торгівлю та політичну асоціацію з ЄС. "Ми хочемо партнерських відносин із Російською Федерацією, але є три "ні" у відносинах із Росією: немає Митного союзу, немає військового блоку і немає російської мови, як державної", - сказав він.

Нагадаємо, 22 жовтня Президент Віктор Янукович їздив до Москви на зустріч із главою РФ Володимиром Путіним. За підсумками переговорів було підписано дві угоди - про реадмісію та про розширення торгівлі.

Глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов визнав, що справжньою метою візиту було прагнення української влади набрати бали серед проросійських виборців у переддень виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram