ГоловнаПолітика

Вибори на українському ТБ висвітлюються однобоко, - дослідження

Моніторинг зафіксував підвищену увагу телеканалів до Партії регіонів.

Вибори на українському ТБ висвітлюються однобоко, - дослідження
Фото: tsn.ua

Більшість телеканалів однобоко висвітлюють перебіг передвиборної кампанії.

Про це заявляють експерти громадських моніторингових організацій, - повідомляє "Радіо Свобода".

Так, одну точку зору в політичних новинах, за їх даними, зараз подають майже всі провідні телеканали України: УТ-1 (97%), "Новий канал" (88%), ICTV та СТБ (по 87%), ТРК "Україна" (84%), "Інтер" (82%), ТВі і "5 канал" (79%).

Також моніторинг показав: на більшості телеканалів порівняно з першим тижнем жовтня зросла увага до Партії регіонів і зменшилася до Об'єднаної опозиції.

Всі великі приватні канали, за винятком TVi, належать олігархам, які визначають рівень демократії в медіа

— Андреас Гросс, глава місії спостерігачів ПАРЄ

Водночас експерти констатують і поліпшення в подачі новин на певних телеканалах після ознайомлення їх представників з результатами попередніх моніторингів. Зокрема це стосується "5 каналу", "Інтера" та ICTV.

"Звичайно, канали самі обирають для себе пріоритети, але коли пріоритетом обирається відкриття представником влади трикілометрового відрізка дороги або відкриття лікарні, то в цивілізованих країнах такі речі навряд чи б потрапили в новинний блок, тим більше в останній тиждень перед виборами", - прокоментував ситуацію з незбалансованою подачею новин голова Академії української преси Валерій Іванов.

Моніторинг здійснюється Інститутом масової інформації, Академією української преси, асоціацією "Спільний простір", комітетом "Рівність можливостей", інтернет-виданням "Телекритика" за підтримки міжнародного фонду "Відродження". Результати дослідження охоплюють періоди з 3-8 вересня, 10-15 вересня, 1-6 жовтня і 8-13 жовтня.

Нагадаємо, у вересні низка українських телеканалів були запідозрені в штучному завищенні рейтингів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram