ГоловнаПолітика

Голова УГС про справу Развозжаєва: російські й українські спецслужби могли співпрацювати

Правозахисник вважає, що Україна повинна відреагувати на ситуацію, що склалася.

Голова УГС про справу Развозжаєва: російські й українські спецслужби могли співпрацювати
Аркадий Бущенко
Фото: dumskaya.net

Викрадення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва на території України можна розцінювати або як таємну співпрацю українських і російських спецслужб, або як виклик українським спецслужбам.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

"Викрадення опозиціонера - це дії російських спецслужб. Це свідчить або про таємну співпрацю українських і російських спецорганів, або про виклик українським спецслужбам. У кожнім разі - це порушення прав людини", - зауважує голова УГС.

Правозахисник нагадав, що подібні спецоперації повинні проводити за спеціальними процедурами.

Ситуація, що склалася з викраденням російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва, є екстраординарною і ставить під сумнів, як в Україні працює Конституція і захищають права громадян, які на законних підставах перебувають у країні.

— Юрій Кармазін, НУ-НС

"Якщо Развозжаєва розшукували російські спецслужби, то вони повинні були подати запит, і в судовому порядку мали б ухвалити рішення про видачу опозиціонера російській стороні. Цього всього він був позбавлений", - зазначив Бущенко і наголосив, що "Україна повинна відреагувати на ситуацію, що склалася".

Нагадаємо, російська влада порушила кримінальну справу про підготовку масових заворушень після виходу в ефір НТВ фільму "Анатомія протесту-2". У стрічці показано прихований відеозапис зустрічі російських опозиціонерів, у тому числі Удальцова і Развозжаєва, з Таргамадзе. Автори фільму стверджують, що опозиціонери обговорювали з грузинським підприємцем і політиком імовірність революції в Росії.

19 жовтня Развозжаєва було оголошено у федеральний розшук, а наступного дня стало відомо, що активіста затримали в Києві. Учора ввечері, 21 жовтня, Развозжаєва повернули в Росію.

Слідчий комітет (СК) Росії оголосив, що Развозжаєв написав зізнався, що разом із лідером "Лівого фронту" Сергієм Удальцовим та іншими опозиціонерами займався підготовкою травневих заворушень на Болотній площі в Москві.

Пізніше прес-служба Басманного районного суду підтвердила інформацію про те, що опозиціонера Леоніда Развозжаєва 21 жовтня заарештував Басманний районний суд Москви на термін до 16 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram