ГоловнаПолітика

Політолог: в Україні очікують рекордної явки виборців

На думку експерта, це обумовлено тим, що парламентські вибори пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою.

Політолог: в Україні очікують рекордної явки виборців
Руслан Бортник
Фото: commongoal.org.ua

Явка виборців на вибори до Верховної Ради України 28 жовтня буде більшою, ніж на попередніх виборах 2006 року, на позачергових виборах 2007-го і виборах Президента України 2010-го.

Таку думку висловив політичний експерт, керівник аналітичного центру "Спільна мета" Руслан Бортник, повідомляє "Укрінформ".

"Так, явка виборців на виборах до Верховної Ради України 2006 року становила 67,6%, на позачергових виборах у 2007-му - 62%, у першому турі виборів Президента України 2010 року - 66,7%. Тепер, за даними різних соціологічних досліджень, явка виборців 28 жовтня становитиме 65-70%. Хоча, на мою думку, ця цифра буде ближчою до 69-70% і результату 2002 року - 69,26%. Україна може чекати на рекордну за останній час явку виборців", - вважає Бортник.

На його думку, це обумовлено, зокрема, тим, що парламентські вибори проходитимуть за мажоритарно-пропорційною виборчою системою, а це суттєво підвищить мобілізацію електорату. Експерт зауважив, що виборця агітуватимуть не тільки представники політичних партій, з яких реальні шанси на потрапляння в парламент мають лише 5-6, але й понад 3 тисячі мажоритарних кандидатів. "На вибори прийде голосувати за "свого" кандидата частина виборців, які ніколи не пішли б голосувати за партії. При мажоритарно-пропорційною системою люди суб'єктивно усвідомлюють себе більш причетними до вироблення державної політики", - наголосив політолог.

За словами Бортника, слід враховувати й те, що політична реклама та методи мобілізації стають усе більш комерціоналізованими та більш ефективними. Інтенсивність і якість такої реклами помітно зросла порівняно з попередніми виборчими кампаніями, зазначає він. "І хоча унікальний результат 80,6% явки виборців, якого було досягнуто під час другого туру президентських виборів 2004 року, навряд вдасться повторити найближчим часом, при збереженні існуючих тенденцій і виборчої системи кількість виборців, які приходять на дільниці, найімовірніше, буде зростати", - підсумував керівник центру "Спільна мета".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram