ГоловнаПолітика

Кандидат на посаду судді Верховного суду України впав у неласку влади

Леонід Фесенко залишив (наразі) свій статус-кво як глави Вищого спецсуду.

Кандидат на посаду судді Верховного суду України впав у неласку влади

Голова Вищого спецсуду України (ВССУ) Леонід Фесенко, який вважається основним претендентом на посаду голови Верховного суду України (ВСУ), заблокував власне обрання.

Про це виданню ZN.UA розповіли обізнані джерела.

Як відомо, 13 жовтня виповнилося 65 років нинішньому голові ВСУ Петрові Пилипчуку, і він подав у відставку. Головою ВСУ він був менше ніж рік.

Вже наприкінці літа в судовій системі почалися перестановки. У відставку у зв'язку з досягненням 65-річного віку пішов заступник голови ВССУ, брат нинішнього генпрокурора Микола Пшонка. Крім того, парламент несподівано, за рік до 65-річчя, підтримав переведення рядовим суддею ВСУ Леоніда Фесенка, суддею ВССУ обрано нинішнього главу Вищої ради юстиції Володимира Колесніченка. Юридичні видання коментували ці події як підготовку до майбутніх гучних призначень: Колесніченка - головою Вищого спецсуду, Фесенка - головою ВСУ.

Втім, обидва переходити в інші інстанції не поспішали, а Фесенко взагалі "зник". Спочатку він навіть не з'явився на засідання парламенту, де його обирали суддею ВСУ. Потім несподівано пішов у тривалу відпустку (за даними джерел - на 70 днів).

Обізнані джерела стверджують, що обрання Фесенка головою ВСУ опинилося під великим питанням. Він це зрозумів і тому навіть не писав заяви на внесення його в штат ВСУ, заблокувавши таким чином свій перехід в ЗСУ і залишивши свій статус-кво як голови ВССУ.

Проблема з його обранням головою ВСУ виникла, з одного боку, через процедури таємного голосування, результат якого навіть у нинішній ситуації непросто проконтролювати. До того ж судді ВСУ за "чужаків" голосують неохоче - своїх претендентів на вищу посаду вистачає. З іншого боку, стверджують, що Фесенко впав у неласку до вищого керівництва держави (точніше - його оточення).

Ситуація з обранням нового голови ВСУ ускладнюється тим, що за новим законом пленум ВСУ з питання обрання голови ВСУ скликається не пізніше за один місяць з дня припинення повноважень попереднього голови. Повноваження Пилипчука на цій посаді припинилися 13 жовтня - досягнувши граничного віку, він не може бути суддею, а отже, і головою суду. Однак, незважаючи на те що ВІН своєчасно пройшов процедуру ВРЮ щодо свого звільнення з посади судді, це питання на розгляд Верховної Ради 16 жовтня винесене не було. Це може означати, що сторони, які борються за посаду голови ВСУ, на сьогодні не дійшли згоди щодо компромісної фігури, а кожна сторона окремо не в змозі "провести" свого кандидата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram