ГоловнаПолітика

"Опора" має намір провести паралельний підрахунок голосів

Звіт обіцяють представити о 09.30 29 жовтня.

"Опора" має намір провести паралельний підрахунок голосів
Фото: Макс Левин

Громадянська мережа "Опора" має намір провести паралельний підрахунок голосів на 1 тис. виборчих дільниць по багатомандатному загальнодержавному округу.

Як повідомила координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, всього в день виборів по всій Україні вестимуть спостереження 3,8 тис. представників "Опори".

За її словами, вибірка виборчих дільниць для проведення паралельного підрахунку голосів буде репрезентативною для всієї України. При цьому на цих ділянках за допомогою спеціальних приладів буде здійснюватися підрахунок виборців, які взяли участь у голосуванні, - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відеозапис підрахунку і трансляції голосування допоможе зробити вибори більш чесними. Незважаючи на це, робити чесно будь-яку справу, в тому числі й вибори, - важко

— Ганна Герман, керівник прес-центру Партії регіонів

Ольга Айвазовська зазначила, що результати голосування по виборчій дільниці, де спостерігачі зафіксують значні порушення, при паралельному підрахунку голосів не враховуватимуть. Такими порушеннями, зокрема, може бути масове вкидання бюлетенів, "карусель" (групове голосування за відкріпними талонами).

"Якщо буде критична маса таких дільниць, "Опора" буде змушена заявити, що вибори сфальсифіковано", - наголосила вона

Результати паралельного підрахунку голосів за партійними списками "Опора" має намір представити о 09.30 29 жовтня.

Ольга Айвазовська нагадала, що "Опора" проводила подібний паралельний підрахунок голосів на президентських виборах 2010 року, і його результат відрізнявся від офіційних підсумків виборів на 0,6%.

На прес-конференції також було представлено інтерактивну карту порушень на сайті "Опори", на яку наносять усі відомості з матеріалами фото- і відеофіксації таких порушень, що надходять, а також підсумки моніторингу самої опори.

Ольга Айвазовська закликала виборців повідомляти про порушення як на сайт "Опори", так і на гарячу лінію 8-800-505-180. За цим номером також можна отримати безкоштовну юридичну допомогу з питань голосування.

Парламентські вибори в Україні призначено на 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram