ГоловнаПолітика

Від сьогодні охоронців магазинів почнуть озброювати

Юристи побоюються, що з новим законом охоронці будуть іще частіше перевищувати свої повноваження.

Від сьогодні охоронців магазинів почнуть озброювати
Фото: concoupon.com

Із 18 жовтня в Україні набуває чинності новий закон, який дозволить охоронцям приватних компаній озброюватися вогнепальною зброєю, дубинками та газовими балончиками, також охоронці приватних структур тепер мають право влаштовувати допит підозрілих покупців. Практично нардепи України наділили приватні охоронні структури повноваженнями державних правоохоронних органів.

Це регламентує Закон "Про охоронну діяльність", який затвердила Верховна Рада 22 березня. Згідно з документом, приватна охорона отримає право набувати та застосовувати "спеціальні засоби", список яких буде визначено Кабінетом Міністрів. В охоронних структурах пояснили, що список таких спецзасобів становитимуть газові балончики, гумові кийки, електрошокери, пневматичні пістолети та рушниці.

Окрім того, тепер охоронці вправі затримувати підозрюваних у скоєнні протизаконних дій, вимагати в них документи для встановлення особи та проводити огляд речей. Після затримання вони повинні викликати міліціонерів і передати їм підозрюваного. При цьому співробітники охорони не зобов'язані пред'являти свої посвідчення.

"До цього в країні не було закону, що регулює діяльність охоронних фірм. Адже тільки в Києві близько 1300 таких компаній, - розповів президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта. - Новий же закон з усіма подальшими нормативними документами передусім дасть можливість охоронцям захищатися. Наприклад, одягати бронежилети та шоломи, використовувати гумові кийки, наручники і, можливо, навіть травматичну зброю. Адже зараз ми можемо використовувати хіба що газовий балончик, як будь-який інший чоловік".

Юристи побоюються, що з новим законом охоронці ще частіше перевищуватимуть свої повноваження.

"І зараз бодігарди часто застосовують силу чи інші неправомірні дії до громадян. Інша річ, що тепер вони, можливо, зможуть зловживати предметами самозахисту (тими ж кийками, наприклад). Щоб такого не трапилося, люди повинні завжди скаржитися в МВС, коли порушують їхні права. А саме: ви можете попросити охоронця показати його посадову інструкцію (там має бути чітко написано, що він має право робити. В супермаркетах, наприклад, він навіть не може вас обшукати), зйомку камерою, де видно, що ви щось вкрали. Якщо це все не допоможе, викликайте міліцію", - радить правозахисник Едуард Багіров.

Нагадаємо, нещодавно в столичному торговому центрі "Караван" сталася трагедія - затриманий покупець застрелив трьох і важко поранив іще одного охоронця закладу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram