ГоловнаПолітика

Експерти за підписання Президентом закону про введення біометричних паспортів

Фахівці вважають, що ухвалений закон наблизить Україну до євростандартів.

Експерти за підписання Президентом закону про введення біометричних паспортів
Фото: odessa-life.od.ua

Експерти виступають за підписання Президентом Віктором Януковичем законопроекту "Про єдиний демографічний реєстр", який передбачає введення біометричних паспортів.

"Закон, який було прийнято у другому читанні, наближає Україну до європейських норм, і, відповідно, є одним із елементів дорожньої карти, яку Україна підписала з ЄС, і досягненням безвізового режиму. Це було однією з головних вимог, оскільки система біометричних паспортів діє по всій Європі. Саме ухвалення цього закону показує, що Україна на солідний крок наблизилася до європейських стандартів, до введення безвізового режиму. Тепер я думаю, що значно менше буде аргументів із європейського боку щодо того, що українцям не дають візи, обмежують у в'їзді в ЄС. Ми продемонстрували, що виконали на 99% всі вимоги ЄС з біометрії і, відповідно, запровадження безвізового режиму", - упевнений політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко, наголошуючи на необхідності підписання документа главою держави.

При цьому, на думку Олега Зарубінського, голови парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, затвердження закону сприятиме переходу України на другий етап діалогу з ЄС щодо запровадження безвізового режиму.

"І хоча навколо питання запровадження або невпровадження біометричних паспортів нині багато спекуляцій, очевидно, що противники новації забувають, що це є головною вимогою переходу нашої держави до другого етапу безвізового діалогу з Європейським Союзом. А точніше - європейці вимагають прийняття закону, який легалізує паспорти з оцифрованою фотографією і дактилоскопією, якими і є біометричні паспорти. По суті, сьогодні це єдина перешкода до переходу на наступний етап діалогу, адже всі інші нормативно-правові акти, які від нас вимагав ЄС, зокрема законодавство про біженців, запобігання дискримінації, торгівлі людьми, - уже прийнято. Таким чином, дійсно, питання має бути врегульоване. Важливо все-таки, щоб Президент підписав цей закон", - додає депутат.

Своєю чергою, політолог, голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень Сергій Таран стверджує, що невведення досі біометричних паспортів в Україні свідчить про технологічну відсталість держави.

"Біометричні паспорти запроваджено в багатьох цивілізованих країнах, це певний стандарт оформлення документів, який працює у всьому світі. Те, що в Україні його немає, - це певна технологічна відсталість. Безперечно, громадянам - власникам біометричних паспортів буде значно легше оформляти візи й інші документи, тому що з їх допомогою простіше ідентифікувати особу", - вважає фахівець.

При цьому, на його думку, для усунення ризиків, про які говорять противники закону, слід скористатися міжнародним досвідом, зокрема країн СНД.

"Коли говорять про ризики, які можуть принести ці паспорти, зокрема витік інформації, варто згадати те, що не лише ЄС живе за цими документами, але й багато країн СНД, та ж Вірменія, де також виникали подібні питання. Тому це не повинно стати перешкодою, щоб Україна й далі жила за стандартами, з якими не рахуються цивілізовані держави", - резюмує Таран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram