ГоловнаПолітика

Зміни закону про мови: для введення регіональної потрібні підписи 30% жителів

Вадим Колесніченко обурюється.

Зміни закону про мови: для введення регіональної потрібні підписи 30% жителів
Вадим Колесниченко
Фото: Макс Левин

Проект змін до закону про мовну політику, схвалений сьогодні робочою групою, передбачає значне ускладнення процедури надання мові статусу регіональної.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Присутній на засіданні робочої групи нардеп Вадим Колесніченко (Партія регіонів) розповів агентству про низку положень документа.

Пропонують, що регіональною мова може стати на території, де нею розмовляють не менш ніж 30% населення.

Крім того, ще одна норма законопроекту пропонує, що за затвердження регіональної мови необхідно зібрати підписи не менш ніж 30% населення, що проживає на цій території, після чого таке рішення затверджує орган місцевого самоврядування, і вже потім цей орган місцевого самоврядування повинен звернутися до Верховної Ради, яка ухвалюватиме спеціальний закон.

"Тобто мається на увазі, що в Україні буде ухвалено близько 4 тис. законів щодо кожної конкретної території. Безумовно, це є абсурдним, просто підриває мовну ситуацію в Україні, а питання захисту прав людини та реалізації Хартії регіональних мов доводить до абсурду", - сказав Колесніченко.

"Це цинічне, хамське, образливе ставлення до 15 млн громадян України, права яких, по суті, спробували розтоптати", - заявив він.

Нагадаємо, що закон про мови, який набув чинності 10 серпня, передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram