ГоловнаПолітика

Сьогодні вирішиться доля боргу ЄЕСУ перед Росією

Процедура розгляду апеляції практично завершена.

Сьогодні вирішиться доля боргу ЄЕСУ перед Росією
Фото: runews.su

Апеляційний Господарський суд Києва в четвер завершить розгляд апеляцій на рішення суду нижчої інстанції про виплату урядом України Міноборони Росії більше ніж 3,1 млрд грн боргу корпорації ЄЕСУ.

Суд почне засідання о 9.15 і найімовірніше вже сьогодні оголосить рішення у справі, оскільки на минулому засіданні 4 жовтня процедура розгляду була практично завершена, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, Міноборони РФ звернулося в Госпсуд Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити в якості відповідача, крім Кабміну України, Держказначейство. ЄЕСУ у справі фігурує в якості третьої особи.

Суд 19 вересня частково задовольнив цей позов, незначно зменшивши суму виплати.

Борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала угоду про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства.

Суперечка в суді виникла щодо того, чи був цей борг гарантований урядом України, тобто чи перейшов обов'язок його повертати на держбюджет.

Українська сторона наполягала, що листи прем'єра Павла Лазаренка юридично не є державними гарантіями. Представники уряду України також вказували на закінчення строку позовної давності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram