ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Українці не готові виходити на "майдан"

Лише 3,5% українців готові протестувати проти згортання демократії.

Українці не готові виходити на "майдан"

Три чверті українців не вірять у масові протести у разі погіршення життя в країні або на захист своїх прав і не готові брати в них участі.

Про це свідчить соцопитування, проведене фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, пише ZN.ua.

Згідно з даними дослідження, хоча 49,8% респондентів і вважають, що політична ситуація в Україні є напруженою, 50,5% відзначають, що жити важко, але терпіти можна (33,5% вважають, що терпіти вже неможливо). Тільки 28,8% громадян переконують себе в тому, що вибори дозволять поліпшити ситуацію, а майже половина (48,3%) впевнені в тому, що вибори нічого не змінять. 7,2% вважають, що вибори лише погіршать ситуацію.

Малоймовірними і взагалі неможливими вважають масові виступи з протестами у разі погіршення життя або на захист своїх прав у себе за місцем проживання 73,2% респондентів. Упевнені, що вони будуть, 2,3% опитаних. Взяли б участь у таких акціях всього 21,2% громадян.

Головними проблемами, через які люди вийшли б на протест, стали проблеми виживання: різке падіння рівня життя (24,3%), невиплата зарплат і пенсій (21,9%), різке підвищення цін (15%). До того ж ніщо не змусить 45,3% громадян вийти на вулиці з протестом. Проти згортання демократії готові виступити всього 3,5% громадян, якщо закриють прогресивний телеканал або газету -1,2% громадян, якщо влада буде переслідувати близьких людям по духу політиків - 2,1% громадян.

Всеукраїнське соціологічне дослідження "Думки і погляди населення України: Еxit-poll-2012" було проведено з 18 вересня по 4 жовтня.

Нагадаємо, раніше один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк пообіцяв новий "майдан" в Україні у разі перемоги Партії регіонів на цих парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram