ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ОПОРА порівняла витрати кандидатів із передвиборними бюджетами

Витрати Рени Назарової вчетверо перевищують її доходи за минулий рік.

ОПОРА порівняла витрати кандидатів із передвиборними бюджетами
Фото: Антон Дмитриев

Деякі кандидати в народні депутати витрачають на виборчу кампанію значно більше, ніж декларують у своїх офіційних бюджетах.

Це видно на прикладі моніторингу фінансових витрат кандидатів у народні депутати в трьох виборчих округах (№222 у Києві, №73 в Закарпатській області і №42 у Донецьку), який провели експерти громадської ініціативи "Звідки?", заявила сьогодні під час прес-конференції координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

За її словами, експерти прийшли до висновку, що в окрузі №222 (м. Київ) проводять кампанію "по кишені" лише Дмитро Андрієвський (ВО "Батьківщина") і Максим Луцький (Партія регіонів). При цьому витрати кандидата від партії "УДАР" Рени Назарової щонайменше вчетверо перевищують її доходи за минулий рік. Водночас спостерігачам не відома інформація про публічний збір коштів кандидатами від громадян.

Айвазовська зауважила, що в окрузі №42 (м. Донецьк) витрати кандидата Тетяни Бахтєєвої, яка проводить найбільш активну і фінансово витратну кампанію в окрузі, уже вдвічі перевищили задекларований нею дохід за 2011 рік. А її конкуренти, наприклад, Вольга Шейко ("УДАР"), яка задекларувала дохід на рівні 550 тис. грн, витрачає незрівнянно малі суми на виборчу кампанію. Аналогічна ситуація і з іншими опонентами потенційного переможця виборів в окрузі.

При цьому, додала вона, в окрузі №73 (Закарпатська область, Виноградівський район) обидва найактивніші кандидати: Іван Балога ("Єдиний центр") і Іван Бушко (Партія регіонів) - уже витратили на кампанію вдвічі-втричі більше, ніж заробили за попередній рік.

"Звичайно, одним із джерел наповнення виборчих фондів може бути і політична сила, яка висунула кандидата, або виборці. Втім, фінансування партій є не менш непрозорим фактором кампанії, а культура мобілізації громадян і залучення їх пожертвувань на фінансування виборів окремо взятого кандидата або партії наразі в Україні не сформована", - сказала Айвазовська.

Нагадаємо, ОПОРА заявила про те, що губернатори Чернівецької, Донецької й Одеської областей очолили рейтинг посадових осіб, які найактивніше використовують адміністративний вплив під час виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram