ГоловнаПолітика

​ПАРЄ: якщо не виконувати вимоги, навіщо тоді членство в асамблеї?

В організації закликали дотримуватися резолюції щодо політв'язнів.

​ПАРЄ: якщо не виконувати вимоги, навіщо тоді членство в асамблеї?
Фото: www.mediaport.ua

Резолюція ПАРЄ має рекомендаційний характер, але якщо керівництво якоїсь із країн не бажає ці рекомендації виконувати - виникає питання: чому ця країна досі в ПАРЄ?

Таке заявила співдоповідачка ПАРЄ щодо України Майліс Репс в інтерв'ю "Коммерсанту-Украина", коментуючи відмову Росії виконувати рекомендації ПАРЄ.

"Ми інформуємо країну про те, чи відповідають її дії критеріям поваги верховенства права та демократії, ми намагаємося передати їй свої кращі напрацювання. Чи буде пан Путін або голова іншої країни дотримуватися наших рекомендацій - це їхня справа. Але незмінно виникає питання: а чому ви досі в ПАРЄ, якщо ви не збираєтеся сповідувати спільні цінності та дотримуватися спільних правил? І чи збігаються ваші цінності з цінностями РЄ?" - заявила Репс.

За її словами, резолюції ПАРЄ лише скеровують, а не зобов'язують, і є низка рішень асамблеї, яких багато країн-членів РЄ не виконують один в один. Проте, наголошує Репс, резолюція про політв'язнів є засадничою з погляду відповідності та членства в ПАРЄ.

Раніше в ПАРЄ назвали звинувачення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка політично мотивованими, уникаючи визначення "політичний в'язень". Однак, за визнанням співдоповідача ПАРЄ щодо України Майліс Репс, опис справ Луценка і Тимошенко повністю збігається з визначенням терміна "політичний в'язень".

Як повідомляли раніше, представники України в ПАРЄ від провладної Партії регіонів заявили, що ПАРЄ ухвалила дуже загальне політичне визначення терміна "політичний в'язень", яке не має до України жодного стосунку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram