ГоловнаПолітика

Яценюк: Україні без зовнішніх запозичень не обійтися

Політик упевнений, що в економіці ситуація гірша, ніж азійська криза 1998 року.

Яценюк: Україні без зовнішніх запозичень не обійтися
Фото: volya.if.ua

Наступний, 2013 рік стане піковим для України за статтею зовнішніх виплат запозичень, і без кредитів Міжнародного валютного фонду країна не обійдеться.

Про це заявив голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час прес-конференції в Дніпропетровську.

"Американці дадуть кредити лише у двох випадках - демократичність виборів у парламент. Авторитарним режимам кредитів не дають. Друга умова - нова, кардинальна, навіть радикальна зміна в економіці, нова якість економічної політики", - заявив Яценюк.

Україні доведеться відновити переговори з МВФ невдовзі після виборів. В іншому разі забезпечити стабільність гривні буде дуже складно

— Іван Чакаров, економіст з країн СНД "Ренесанс Капітал".

При цьому він заявив, що за останній місяць темпи зростання промисловості в Україні знизилися на 5%, а обсяги золотовалютних резервів України поменшали на $700 млн. При цьому, за словами Яценюка, валюти з України виходить на $15 млрд більше, ніж заходить. Також він заявив, що за два останні роки зовнішній борг України виріс майже вдвічі - з $34 млрд до $62 млрд.

"Я вимагаю, щоб Азаров прийшов у Верховну Раду і принаймні повторив ці цифри, які розміщені на сайті Держкомстатистики. Якщо він не має цих цифр, я йому напишу і передам", - заявив Арсеній Яценюк.

Також політик зазначив: якщо Об'єднана опозиція переможе на виборах, то перед нею постануть виклики приголомшливих обсягів і в політиці, і в економіці. Зокрема, в економіці ситуація "на порядок гірша, ніж азійська криза 1998 року". "Можна відійти вбік - нехай воно все завалиться. Але чи підніметься країна?" - сказав він.

Нагадаємо, з 2011 року Україна не отримала жодного траншу кредиту МВФ. Незважаючи на це, борги України перед Міжнародним валютним фондом становлять $13 млрд. Це майже половина золотовалютних резервів країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram