ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Опозиція поскаржилася ПАРЄ на "Перший Національний"

Канал показує "брутальний" ролик про "Батьківщину".

Опозиція поскаржилася ПАРЄ на "Перший Національний"

Об'єднана опозиція звинуватила телеканал "Перший Національний" в порушенні закону про вибори під час показу ролика про опозицію.

Про це на прес-конференції повідомив нардеп, представник "Батьківщини" у ЦВК Руслан Князевич.

"Починаючи з 2 жовтня, під грифом політичної реклами в ефірі "Першого Національного" демонструється фільм, під час показу якого відсутній текст з ім'ям замовника, всіма іншими необхідними даними. Текст із назвою фільму і його замовником повинен займати не менш ніж 15% екрану під час демонстрації і бути виділений іншим кольором. Але жодних позначень немає, а суттю ролика є брутальна, недостовірна і неправдива інформація про Об'єднану опозицію та її лідерів", - сказав Князевич.

За словами депутата, це порушує закон про вибори народних депутатів, тоді як "Перший Національний", на якому агітацію розміщують за бюджетні кошти, повинен бути зразком чесної та прозорої виборчої кампанії.

Князевич повідомив, що Об'єднана опозиція звернулася до "Першого Національного" з вимогою надати згідно з установленим законом порядком право на відповідь на таку політичну агітацію.

Однак, незважаючи на те, що в законі написано, що суб'єкт політичного процесу має право на відповідь на політичну агітацію в тому самому місці і в такий самий період часу в разі, якщо в ній зачіпаються його інтереси, "Перший Національний" на звернення Об'єднаної опозиції ніяк не відреагував.

Князевич повідомив, що після цього опозиція скерувала відповідне звернення у Центрвиборчком, який звернувся до "Першого Національного" з вимогою надати інформацію про замовника ролика.

При цьому перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов зазначив, що головним замовником такої провокації проти Об'єднаної опозиції є Партія регіонів.

"Завдяки нашим каналам ми дізналися, що проплачено показ ролика з виборчого фонду кандидата в депутати від мажоритарного округу в Києві, який, по суті, є сателітом Партії регіонів... Це нахабна, тупа пропаганда Партії регіонів для того, щоб люди не голосували за опозицію", - сказав Турчинов.

Князевич повідомив, що Об'єднана опозиція звернулася до міжнародних спостерігачів, дипломатичних установ, Парламентської асамблеї Ради Європи, поінформувавши про ці порушення виборчого законодавства.

Звернення також надіслано генеральному прокуророві, в комітет Ради з питань захисту свободи слова та інформації, в Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення з проханням перевірити законність дій телеканалу і вжити відповідних заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram