ГоловнаПолітика

Євродепутат: ПАРЄ розширила арсенал боротьби проти імітації судочинства

Резолюція дозволить асамблеї перевіряти країну на наявність політв'язнів.

Євродепутат: ПАРЄ розширила арсенал боротьби проти імітації судочинства

Заступник голови французької делегації в ПАРЄ, депутат Європарламенту від ЄНП Франсуа Рошблуан вважає, що визначення терміну "політичний в'язень" - крок вперед у боротьбі за демократію.

Про це він заявив у коментарі Тиждень.ua.

"Європейська історія має багато прикладів того, як судові процеси використовувалися для вирішення проблем звичайної політичної конкуренції, - сказав Рошблуан. - У таких випадках вдаються до симуляції доказів. Резолюція ПАРЄ від 3 жовтня розширює арсенал юридичної боротьби проти імітації судочинства".

Яценюк оголосив Тимошенко і Луценка політв\'язнями

"Відтепер на рівні національних парламентів країн-членів Ради Європи можна буде ставити питання про визнання політичними в'язнями тих чи інших осіб, посилаючись на документ ПАРЄ. Звичайно, резолюція не має механізму прямої дії і не зобов'язує парламенти до визнання політичних переслідувань. Однак відповідність документам ПАРЄ є доказом реального співробітництва в рамках Ради Європи та гарантією відповідності демократичним стандартам", - зазначив він.

[Резолюція ПАРЄ про політв\'язнів] до нас взагалі не має жодного відношення. Ми її розцінюємо як політичну декларацію. У цій резолюції Україна не називається, я вважаю, що немає нічого в цій резолюції, що можна було б прикласти на теперішні українські реалії

— Леонід Кожара, нардеп від Партії регіонів

Рошблуан роз'яснив, що відтепер для визнання політичних переслідувань з'явився додатковий механізм: "Крім скарги до Європейського Суду з прав людини тепер можна буде подавати ще заявку в Правовий комітет ПАРЄ, а Правовий комітет уповноважений ухвалити рішення, чи перевіряти країну на наявність політичних в'язнів".

Право формулювати таку заявку мають депутати національних делегацій.

На думку Рошблуана, Верховна Рада має розглянути, чи підпадає Юлія Тимошенко під визначені ПАРЄ критерії політв'язня.

Нагадаємо, 3 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка затвердила визначення терміну "політичний в'язень".

Представники української опозиції впевнені, що вже на наступній сесії ПАРЄ визнає політв'язнями Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram