ГоловнаПолітика

Великобританія має намір видати Литві російського банкіра, який володів банком в Україні

Прокуратура Литви підозрює банкіра в крадіжці $640 млн.

Великобританія має намір видати Литві російського банкіра, який володів банком в Україні
Фото: delo.ua

Прокурори Великобританії пред'явили звинувачення колишньому власникові Convers Group і українського Конверсбанку 37-річному Володимиру Антонову, повідомив Bloomberg.

Звинувачення були пред'явлені відповідно до закону, що передбачає конфіскацію майна, нажитого злочинним шляхом.

Convers Group, в яку входили банки в Росії, Литві, Латвії, Україні та інших країнах, а також низка медійних і промислових активів, фактично припинила своє існування минулого року, коли Литва націоналізувала один із найбільших банків країни Snoras, що складав основу групи. Після цього Антонов продав частки і в інших банках, у тому числі і в українському Конверсбанку (зараз носить назву CityCommerce Bank).

Водночас правоохоронні органи декількох країн, де вели бізнес структури Антонова, порушили проти нього справи, звинувачуючи його в розкраданні коштів клієнтів його банків і виведення з них активів. Так, тільки прокуратура Литви підозрює банкіра в крадіжці $640 млн. Тепер до неї приєдналися і правоохоронні органи Великобританії.

За даними прокуратури, Антонов і його партнер і співвласник Snoras Раймундас Баранаускас, використовуючи компанії, зареєстровані в офшорах, переводили майно банку на свої рахунки, використовували його в якості застав за кредитами і для фіктивних угод з нерухомістю, на що вказують надані в Лондонський суд документи. Перевірка литовським Центрбанком Snoras показала, що капітал цього банку був "дутим": значна частина його була сформована фіктивними цінними паперами, обсяг яких становив 290 млн євро.

Раніше повідомляли, що НБУ та правоохоронні органи України розслідували спробу виведення Антоновим активів з українського Конверсбанку. Нагадаємо, спроба виведення грошей була припинена минулого року, після чого банкір продав Конверсбанк групі його топ-менеджерів.

Зараз Антонов і Баранаускас проживають у Великобританії під підпискою про невиїзд, яку вони дали після короткочасного арешту в листопаді минулого року. В інтерв'ю українському журналу "Експерт" Антонов розповів, що зараз є ордери на його арешт від правоохоронних органів трьох країн, включаючи Литву і Латвію. Якщо Литва доб'ється його видачі, то в цій країні екс-банкіра чекає ув'язнення на строк до 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram