ГоловнаПолітика

ПР взялася довести порушення прав людини в Західній Європі

У ПАРЄ намітилося протистояння по лінії Схід-Захід.

ПР взялася довести порушення прав людини в Західній Європі
Фото: www.svobodanews.ru

Українські делегати в ПАРЄ від Партії регіонів мають намір довести порушення прав людини західноєвропейськими країнами.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як відзначає видання, сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, що почалася напередодні, загострила протистояння країн Західної та Східної Європи. Конфлікт спровокувала жорстка резолюція про проблеми з демократією в Росії.

Провладні делегати від України в ПАРЄ публічно підтримали росіян. "Проект резолюції носить найімовірніше характер виховного документа, а не документа, налаштованого на діалог", - заявив з трибуни асамблеї в Страсбурзі Олексій Плотніков (Партія регіонів).

Він дорікнув Європі існуванням подвійних стандартів. "Ні моніторинговий комітет, ні ПАРЄ не звертають уваги на те, як виконують ті самі критерії (що висуваються на адресу Росії та інших східноєвропейських країн) представники "старої" Європи, країни-засновники РЄ", - зазначив Плотніков.

За пропозицією України комітет ПАРЄ з рівності і недискримінації офіційно запустив процедуру моніторингу візової проблематики, а доповідачем з цього питання було призначено Олексія Плотнікова. Він розповів, що має намір довести порушення прав людини західноєвропейськими країнами. "Більшою мірою це - дискримінація за ознакою громадянства. У жителів західних країн такої проблеми немає, - пояснив Плотніков. - Думаю, це подіє, і країни Західної Європи прислухаються до рекомендацій Ради Європи".

Більш того, глава української делегації Іван Попеску (Партія регіонів) ініціював проект резолюції, що критикує країни-члени ПАРЄ за "посилення візової політики і введення нових бюрократичних перешкод для пересування людей". Західних політиків він звинуватив у "популістському використанні візової теми для отримання підтримки і відволікання виборців від більш серйозних проблем".

Як відзначає видання, протистояння по лінії Схід-Захід на сьогоднішньому засіданні ПАРЄ обіцяє лише загостритися. У середу асамблея розгляне проект резолюції, що визначає термін "політичні в'язні". Цей короткий документ - обсягом менше за сторінку - дозволить в майбутньому віднести до цієї категорії людей, щодо яких судовий процес "відбувався нечесно або був пов'язаний з політичними мотивами влади". Також асамблея закликатиме країни-члени переглянути вироки відповідним особам. І хоча перелік ув'язнених, які підпадають під дію цієї норми, в документі не визначено, очевидно, що в зоні ризику знову опиняться східні країни РЄ, зокрема Україна, Росія, Азербайджан і Туреччина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram