ГоловнаПолітика

ПАРЄ вимагає від Росії переглянути вирок Pussy Riot

Справу панк-групи поставили в один ряд зі справою Ходорковського.

ПАРЄ вимагає від Росії переглянути вирок Pussy Riot
Фото: EPA/UPG

Парламентська асамблея Ради Європи виступила за перегляд вироку учасницям російської групи Pussy Riot.

Відповідне положення міститься в тексті резолюції щодо ситуації в Росії, яку делегати ПАРЄ більшістю голосів ухвалили у вівторок, 2 жовтня.

У тексті резолюції йдеться про необхідність перегляду судового рішення щодо Pussy Riot "у відповідності з демократичними стандартами", зафіксованими в Конвенції про захист прав людини та основних свобод і в постановах ЄСПЛ.

У документі наголошується також, що рішення у справі Pussy Riot, а також вирок у другій справі екс-глави "ЮКОСу" Михайла Ходорковського "були сприйняті, головним чином, як знак того, що судова влада в Росії, як і раніше, піддається політичному тиску і впливу з боку виконавчої влади".

Депутати ПАРЄ також висловили стурбованість деякими законопроектами, ухваленими Держдумою в останні місяці. Мова йде, зокрема, про повернення статті про наклеп в КК, поправки до закону про НКО і створення реєстру заборонених сайтів.

У ПАРЄ вказали на недоліки під час президентських виборів 2008 і 2012 років і парламентських виборів 2007 та 2011 років. У резолюції наголошується, що протягом усього звітного періоду одна і та сама політична сила, "Єдина Росія", володіла більшістю місць в парламенті, а її кандидати, Дмитро Медведєв і Володимир Путін, по черзі перемагали на президентських виборах. У зв'язку з цим депутати Ради Європи порекомендували російській владі дати опозиційним силам можливість "бути дійсно конкурентоспроможними".

Депутати ПАРЄ знову висунули вимогу юридичного скасування смертної кари в Росії і виконання ухваленої раніше резолюції щодо "війни між Росією та Грузією" (зокрема, вимоги скасувати визнання Абхазії і Південної Осетії).

Водночас делегати відзначили позитивні кроки керівництва Росії на шляху демократизації, такі як поправки до закону про політичні партії та відновлення прямих виборів губернаторів. Також позитивної оцінки удостоїлися деякі реформи судової системи, наприклад, створення Слідчого комітету та його відділення від прокуратури, ухвалення закону "Про компенсацію", реформа пенітенціарної системи. У резолюції ПАРЄ відзначається також скорочення кількості осіб у місцях попереднього ув'язнення.

Крім того, ПАРЄ не ухвалила рекомендації до моніторингової доповіді щопо Росії. Якби рекомендації були ухвалені, це означало б більш жорсткий контроль за ситуацією в РФ - аж до моніторингу на рівні Ради міністрів Європи.

Раніше ЗМІ повідомляли, що через підготовку резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Росії сесію відмовився відвідати глава російської делегації - голова Держдуми Сергій Наришкін. Проте пізніше новий глава делегації Олексій Пушков запевнив, що скасування візиту Наришкіна в Страсбург не було пов'язане з підготовлюваною резолюцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram