ГоловнаПолітика

Європейські експерти визнали український закон про вибори занадто складним

Водночас дослідники схвалюють повернення до змішаної системи.

Європейські експерти визнали український закон про вибори занадто складним
Фото: Макс Левин

Виборче законодавство України занадто складне, тому важко контролювати його виконання.

Таку думку висловив Бернар Овен, політолог, генеральний секретар Центру порівняльних досліджень виборів Університету Пантеон-Ассас Париж II, під час круглого столу на тему "Чи гарантує присутність міжнародних спостерігачів прозорість проведення виборів?".

"Мені було приємно побачити, що новий закон - результат компромісу. Характерна риса цього закону - увага до прозорості, це великий крок уперед. Але є вада: закон дуже складний, - розповів експерт. - Ми удвох працювали над законом 10 днів. Якщо хтось буде працювати багато - наприклад, у день виборів, він може помилятися. Тому закон повинен бути максимально простим. Цей самий закон може здатися занадто складним для міжнародних спостерігачів, їм може бути важко зрозуміти, де він працює, а де ні".

Овен також зазначив, що схвалює повернення до змішаної системи виборів: "У Європі є негативні приклади виборів за пропорційною системою. Вони залишаються без уряду по кілька місяців. Якщо ми складемо всі ці періоди з 1945-го, Бельгія, Нідерланди, Фінляндія були без урядів 4 роки. Це не дуже добра справа для демократії, яка розвивається".

Експерт також зазначив, що механізм складання списків виборців в Україні складний. Втім, проблеми зі списками виникають у багатьох країнах, оскільки скласти їх ідеально дуже складно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram