ГоловнаПолітика

Держдеп США: діалог з українською владою ефективніший за ізоляцію

Держдеп вважає завчасним введення санкцій проти можновладних українських чиновників.

Держдеп США: діалог з українською владою ефективніший за ізоляцію
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки наразі не мають наміру відмовляти у видачі в'їзних віз українським офіційним особам, аби тиснути на них.

Про це йдеться у відповіді Державного департаменту США на питання ЛІГАБізнесІнформ.

На запитання, чи будуть США розглядати можливість закриття кордону для деяких українських офіційних осіб, як у випадку зі "списком Магнітського", в Держдепі відповіли:

"Якщо йдеться про заборону на видачу віз деяким українським посадовцям як форму тиску, то це рішення наразі не розглядається".

"США продовжує закликати українську владу до припинення вибіркового правосуддя, звільнення Юлії Тимошенко й інших чиновників попереднього уряду, а також допустити їх до повноправного участі в політичному процесі", - заявили в Держдепі.

"Наразі ми продовжуємо вважати, що переговорний процес із владою України буде більш продуктивним, ніж ізоляція окремих індивідуумів", - повідомили там.

Держдеп зазначив, що США на найвищому рівні, приватно і публічно, закликають українських офіційних осіб "дотримуватися політики, яка забезпечить розвиток України як демократичної та квітучої держави".

"Ми очікуємо, що Україна дотримуватиметься зобов'язань про проведення 28 жовтня вільно і чесно парламентських виборів. Ці зобов'язання брали на себе багато українських офіційних осіб, включно з Президентом Януковичем. Ми продовжимо наголошувати на цьому Президентові Януковичу й іншим офіційним особам", - сказано у відповіді.

"Ми, публічно і приватно, наголошуємо владі України: відступ від демократії і вибіркове правосуддя заважають розвитку бажаних для нас відносин з Україною", - заявив Держдеп США.

Крім того, на питання, чи розглядають США розслідування про відмивання грошей фігурами, пов'язаними з Януковичем, як засіб тиску зі звільнення Тимошенко, там відповіли: "Щодо становища пані Тимошенко та пана Луценка ми воліємо прямий діалог з українською владою".

На заяви про те, що Сенат США ухвалив резолюцію щодо України з порушенням процедури, там порекомендували звернутися в Сенат, але зазначили: "Ілюстрацією нормального характеру процедури може служити те, що десятки інших рішень і резолюцій були прийняті з голосу або анонімним голосуванням під час тієї самої сесії".

Нагадаємо, 22 вересня Сенат США схвалив резолюцію щодо України. Сенат звернувся до уряду США з вимогою ввести персональні санкції до людей, причетних до політичних репресій в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram