ГоловнаПолітика

Гузар закликав політиків не ховатися за законом про наклеп

Кардинал виступив проти ухвалення законів, що обмежують громадянські права.

Гузар закликав політиків не ховатися за законом про наклеп

Народним депутатам не варто домагатися кримінального покарання за наклеп, тому що це компрометує їх.

Про це заявив учасник ініціативної групи "Першого грудня"

кардинал Любомир Гузар, який висловився проти ухвалення законів, що обмежують громадянські права, - проти криміналізації покарання за наклеп і обмеження мирних зібрань.

Про це повідомили

"Комментарии".

"

Ніхто у світі не любить, коли його негативно критикують або на нього зводять наклеп. Наклеп сам по собі є негативом,... але з наклепом треба вміти давати раду", - зазначив Гузар.

Законопроект про наклеп не має долі. І не має майбутнього ні сьогодні, ні завтра, ні в новому скликанні Верховної Ради

— Ганна Герман, радник Президента України

Цитуючи

слова президента США Барака Обами: "Коли ти президент або балотуєшся в президенти, то якщо тебе легко образити - тоді тобі треба обирати іншу професію", Гузар додав: "Для досвідчених політиків наклеп може бути приводом спростувати, пояснити або зрозуміти свою помилку. Тому депутатам України пропонується не шукати кримінальне покарання за наклеп, тому що це їх компрометує".

Також

кардинал Гузар зазначив, що учасники ініціативної групи "Першого грудня" серйозно стурбовані бажанням парламенту ухвалити закон.

"Найкращий спосіб зберегти добре ім'я для кожного політика - говорити правду, вести себе чесно і працювати заради інтересів людей. Закликаю не ховатися за такі закони від людського осуду, тому що не це є способом зберегти добре ім'я", - підсумував Любомир Гузар.

Нагадаємо, 18 вересня

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні закон, який передбачає введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років, а за наклеп з використанням службового становища - від 3 до 5 років.

Проти ініціативи виступила міжнародна організації "Репортери без кордонів" та ОБСЄ. Провідні українські ЗМІ також об'єднали свої зусилля й організували масову акцію в Інтернеті "Захисти своє право знати. Скажи "ні" закону про наклеп".

Тим часом автор законопроекту вирішив відкликати його, "зваживши на всі обставини і спираючись на державні інтереси".

1 жовтня більш ніж 100 представників

ЗМІ організували акцію протесту під будівлею комітетів ВР у центрі Києва, протестуючи проти законопроекту про наклеп авторства нардепа-"регіонала" Віталія Журавського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram