ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Магера: ніколи ще кандидати не підкуповували так самовпевнено

За словами представника ЦВК, комісія практично безсила проти порушень.

Магера: ніколи ще кандидати не підкуповували так самовпевнено

Заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що нинішні вибори складніші, ніж дві попередні президентські та парламентські кампанії.

Про це він сказав в інтерв'ю Тиждень.ua.

На думку Магери, повернення мажоритарної складової додало чимало проблем. Зокрема, заступник голови ЦВК зазначив, що кандидати ще "ніколи так відкрито і самовпевнено" не підкуповували виборців.

"У ЦВК надходить багато скарг від кандидатів, зокрема щодо підкупу, який здійснюють їхні опоненти. Але виборчий закон дозволяє ЦВК оголошувати попередження кандидатові, тільки якщо є відповідне рішення суду. Те саме стосується фактів поширення свідомо хибної інформації про кандидатів", - сказав Магера.

Ми стурбовані тим, як ці вибори можуть минути. Ми, без жодних сумнівів, засудимо гідне засудження, якщо щось буде йти не так гладко, як ми сподіваємося

— Жан-Клод Міньйон, президент ПАРЄ

Він також висловив здивування у зв'язку з тим, що суди в однакових ситуаціях виносять протилежні рішення.

"Мене дивує практика діяльності судових органів, коли щодо одних кандидатів ухвалюють одне рішення, а щодо інших, у такій самій ситуації, зовсім протилежне. Крайня політизованість виборчого процесу, випадки псування бігбордів фарбою, напади на намети агітаторів і самих агітаторів не прикрашають виборчий процес", - додав Магера.

"У багатьох моментах ці вибори схожі на вибори-2004, оскільки такий бруд, як зараз, був лише тоді. Вибори 2006 року були майже ідеальними, вибори 2007 року наближалися до них, на виборах 2010 року теж не було так багато негативних фактів, як зараз", - сказав Магера.

Нагадаємо, раніше голова делегації спостерігачів ПАРЄ Андреас Гросс назвав фарсом формування виборчих комісій в Україні.

У Держдепі США також наголосили на відході від демократичних вимог під час виборчої кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram