ГоловнаПолітика

Американський карикатурист порадив українцям боротися за свободу слова

Якщо ви хочете побачити реальну загрозу для свободи, приїжджайте в Київ, зазначив Хорсі.

Американський карикатурист порадив українцям боротися за свободу слова
Фото: latimes.com

Прагнення українців до свободи надихає значно сильніше, ніж дріб'язкові чвари президентської кампанії у США.

"Якщо ви хочете побачити реальну загрозу для свободи, приїжджайте в Київ", - зазначив оглядач і карикатурист Девід Хорсі, який нещодавно побував в Україні, у статті The Los Angeles Times.

"Через 20 років після того, як Україна вирвалася із задушливих обіймів Росії, через 8 років після того, як "помаранчева революція" пообіцяла справді демократичне суспільство, країна сповзає назад на орбіту Росії, а уряд Януковича утискає незалежну пресу, яка відважно закликає президента до суду", - зазначає Хорсі.

Фото: www.latimes.com
За його словами, олігархи намагаються монополізувати все, включно із ЗМІ: "Вони скуповують великі ЗМІ, душать критичну журналістику і не залишають достатньо місця на рекламному ринку для незалежних видань і телерадіокомпаній".

Тим часом уряд намагається проштовхнути закон про кримінальну відповідальність за наклеп. "Оскільки визначення "наклепу" даватиме уряд, це завадить усім, крім найхоробріших журналістів, розслідувати і викривати корупцію та службові зловживання серед урядових лідерів", - вважає автор.

Стаття проілюстрована карикатурою: двоє чоловіків (в одному з них чітко прозирають риси Президента Віктора Януковича) намагаються витіснити з лави худенького журналіста.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за зазіхання на честь, гідність і ділову репутацію осіб". Законопроектом пропонується ввести в КК статтю "Наклеп", санкції якої передбачають фінансову відповідальність, а також позбавлення (до 3 років) і обмеження (до 5 років) волі.

25 вересня в Інтернеті почалася масштабна акція проти цього закону. Цього самого дня Журавський заявив, що вирішив відкликати свій закон про наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram